Социологическите прогнози за последните парламентарни избори на 5 октомври са най-неточните за последните четири вида избори. Това гласи един от изводите в анализ на Risk Management Lab на НБУ. Изследователското звено се оглавява от бившия лидер на ДСБ Иван Костов.

Анализът е направен въз основа на прогнозите на социологическите агенции, реализирани три месеца преди съответния изборен ден. Става въпрос за парламентарните избори през 2009 г., за предсрочните през 2013 г., за евровота през май т. г. и за последните парламентарни избори на 5 октомври т. г.

"На основата на проведение анализ на четири последователни изборни момента НЦИОМ/"Екзакта" и "Алфа рисърч" се позиционират като агенциите с най-верните резултати и най-слабо проявената политическа пристрастност", твърдят от Risk Management Lab. На другия полюс са "Сова Харис" и Институт за модерна политика (ИМП). Любопитна подробност е, че сегашната председателка на ЦИК Ивилина Алексиева преди това беше изпълнителен директор на ИМП.

Другите изводи от анализа сочат, че "е налице картел между три агенции - "Галъп", "Сова Харис" и "Медиана". Те отбелязвали висока степен на сходство на данните си, като акцентът бил върху "силно надценени прогнозни резултати за КБ/БСП" и съответно силно подценени за ДСБ. По-високи от действителните порценти в прогнозите им имало и за "Атака" (на парламентарните избори през 2009 г. и на евровота през 2014 г.), за ДБГ на Меглена Кунева през 2013 г. и за ББЦ на сегашните избори на 5 октомври 2014 г. Още изводи за представянето на социологическите агенции.

Социологическите агенции

- Доминира лявата политическа пристрастност при всички избори. Най-силно тя се чувства през октомври 2014 г., а най-слабо - през 2009 г.

- Трайно леви са "Галъп", "Сова Харис" на Васил Тончев, "Афис" на Юлий Асланов, "Медиана" на Кольо Колев, Център за анализи и маркетинг на Юлий Павлов. Най-неутрална е "Екзакта" (основана от екипа на НЦИОМ, начело с Лидия Йорданова, след като НЦИОМ беше закрита м. г. от тогавашния парламентарен шеф Михаил Миков). Следва я "Алфа рисърч"

- Любопитен факт посочват от Risk Management Lab. Агенцията с най-точните резултати и за четирите разглеждани вота е Центърът за анализи и маркетинг.

"Доколкото ЦАМ съществува като агенция-фантом - няма официален сайт, не членува в ЕСОМАР и БАМОР (социологически асоциации - б.р.), често не предоставя данни относно методиката на извадката и допитването, както и други приети за стандартни подробности относно проведеното изследване, точността на представените данни буди подозрения", твърдят от изследователския център на НБУ.

- По отношение на точността следват НЦИОМ/"Екзакта" - най-точна агенция за 2009 г., близо до най-точната на двата избора през 2014 г. И "Алфа рисърч" - най-точна агенция за евровота  и близо до най-точната агенция за парламентарните избори през 2013 г. и 2014 г.

- Средни стойности на достоверност има при "Медиана", "Галъп" и "Афис"

- Най-неверните прогнози са на ИМП и в най-голяма степен на "Сова Харис"

- При парламентарните избори през 2013 г. и през 2014 г. "Афис" може да бъде "упрекната в определена поръчковост, доколкото регистира най-високите равнища на надценяване на прогнозни данни на малка формация". През 2013 г. това е РЗС, а през 2014 г. - АБВ

- Агенцията, която е "постигнала" най-голяма дистанция от реалните резултати е била МБМД през 2013 г.

 

Партиите в прогнозите

Според резултатите БСП е най-надценяваната политическа формация и на четирите избора в социологическите сондажи. Степента на завишаване при нейните проценти е най-голяма в сравнение с тази при останалите партии. Агенциите през последните години са демонстрирали и най-голяма несигурност при прогнозирането на резлутатите на социалистическата партия. Най-яркото проявление беше на евровота, когато огромната разлика между ГЕРБ и БСП не беше уловена в почти нито един от социологическите сондажи (най-близко до крайния резултат тогава се оказа "Екзакта"). Част от агенциите даже даваха макар и минимална преднина на БСП.

Втората на най-надценена в прогнозите партия е "Атака". Изключение са само последните избори, когато обратно имаше леко подценяване като дори повечето социологически агенции едва в последните дни преди вота започнаха да регистират вероятност партията на Волен Сидеров отново да намери място в парламента.

Най-подценявано е представянето на ДСБ - през 2009 г. и впоследствие на Реформаторския блок - за двата вота през 2014 г. Второто място тук е за НФСБ/ПФ като най-голямото занижение е регистрирано в моментите, в които формацията има реални шансове да прескочи бариерата - 2013 г. и през октомври 2014 г.

Прогнозите за ДПС също систематично отчитат по-ниски резултати от реалните. На евровота занижението е два пъти по-високо.  Най-близкият до крайния прогнозен резултат ДПС получава през 2009 г.

Партия ГЕРБ е най-недооценена при първото си участие на парламентарни избори през 2009 г.