"Трябва да кажа, че съм влязъл в кабинета, за да направя съдебната реформа. Няма да е нито леко пътуване, нито кратко, но трябва да го започнем. Ако това не се реализира, няма какво да правя в правителството."

Това заяви в интервю за Би Ти Ви днес правосъдният министър Христо Иванов.

Според него българската съдебна власт, както и всички други институции, страдат от тежки заболявания. Изчистването трябва да започне от съдебната система. А след това тя сама ще изчисти всикко останало, добави Иванов, като използва думите от миналата седмица на бившата румънска правосъдна министърка Моника Маковей.

"Нашият проблем не е, че изчезват тефтерчета, а че няма адекватна институционална реакция", каза Иванов. Според него не е случайно, че точно сега са се изгубили тефтерчетата на Филип Златанов.

„Аз не мога да бъда ничий палач. Зад мен не стои партия. Но че зад мен стои Брюксел, това е много амбициозно твърдение. В този смисъл предпочитам да мисля, че зад мен стои добър екип с добър план за реформа", заяви Иванов.

Така той коментира твърденията, че е палач на главния прокурор Сотир Цацаров и че иска да съкрати мандата му. Според Иванов нормално е понякога да има прикаки на висок тон.

Министърът е готов за отрицателен доклад на Еврокомисията за България.

"Защо да го смекчаваме? Въпросът не е да се чувстваш некрасив, но да ти кажат колко добре изглеждаш. Въпросът е този доклад да ни завари във фитнеса, когато работим по ясен план", каза Иванов.

Първото нещо в съдебната реформа е да бъде гарантирано, че съдът е независим. Съдията трябва да мисли единствено за закона и фактите по делото.

Колкото до прокуратурата, моделът е самите прокурори да очертаят промени в модела на организацията й така, че тя да работи по един по-добър начин. Трябва да бъде засилено и съдийското самоуправление. Освен чисто структурните мерки това, което трябва да се случи, е една промяна в и към съдилищата.

За да се случи една реформа в съдебната система, в прокуратурата, трябва да мине поне една година, смята Иванов.