Голямата тежест на COVID-19 понесоха и понасят хората над 65 години, на такава възраст са близо 80 на сто от починалите в САЩ. Но ако за момент спрем да мислим за това, ще видим и нещо друго. Короната на вируса.

Смъртността при младите хора е в безпрецедентно висока. В изследване, публикувано в сряда в Journal of the American Medical Association, открихме, че сред хората в САЩ на възраст между 25 и 44 години от март до края на юли има почти 12 хил. смъртни случая повече от очакваните спрямо данни от предишни години.

Всъщност юли изглежда, че е най-смъртоносният месец сред тази група в модерната история на Америка. През последните 20 години средно 11 хил. млади американци умират през юли. През тази година броят им е над 16 хил.

Тенденцията се запазва и през есента. Въз основа на предварителните прогнози 154 хил. души в тази възрастова група се очакваше да починат през 2020 г. Но ние преминахме тази граница още в средата на ноември. Дори и ако процентът смъртност внезапно се върне към нормалното през декември - а знаем, че това няма да се случи, ще очакваме повече от 170 хил. починали сред американците между 25 и 44 години към края на 2020 г.

Въпреки че детайлни данни няма за повечето области, знаем, че COVID-19 е основната причина за този ръст на смъртните случаи. Да вземем например щата Ню Йорк. Според статистиката, която събрахме от департамента по здраве на щата Ню Йорк, през април и май COVID-19 е убил 1081 души между 20 и 49 г. Забележителното е, че тези данни надвишават обикновените причини за смърт в щата в тази възрастова група - неумишлени инциденти, свързани със свръхдоза наркотици или катастрофи, които заедно са причинили 495 смъртни случая през април и май 2018 г., това е най-скорошната година, за която има данни, които са публично достъпни. 

След като ужасяващият първи пик на североизток през пролетта отмина, подобни тенденции започнаха да стават видими и в други региони през лятото. С ръста на заразените сред по-младото население COVID-19 се превърна във водеща причина за смъртните случаи в други райони. Починалите от вируса сред младото население  в някои райони на страната временно надвишиха смъртните случаи, причинени от опиоиди. Но ние се притесняваме, че смъртните случаи от свръхдоза също са се увеличили по време на пандемията.

Не е и илюзия, че хората с различен цвят на кожата представляват диспропорционална част от починалите. Според центровете за контрол и превенция на болестите сред хората на възраст между 25 и 44 г. чернокожите и испаноезичните не само че са непропорционален брой, но са и мнозинство от случаите с COVID-19 към 30 септември.

Да се върнем малко назад и да сравним това, което ни се случва днес, с това, което стана по време на епидемията от СПИН/ХИВ. Преди откриването на ефективно лечение ние наблюдавахме с ужас как заразна, но предотвратима болест унищожава младите хора в разцвета на живота им. Това костваше всеки месец живота на хиляди хора в трудова възраст. И въпреки че и сега мнозина се заразяват и умират, посланията на системата на обществено здраве помогна да се спре епидемията.

Сега трябва да се справяме с COVID-19. От твърде дълго време посланието се повтаря - от нас и нашите колеги, от правителствените власти и от обществото, че COVID-19 е опасна болест за старите хора и че младите се справят добре с нея. Истина е, че смъртните случаи сред хората на възраст 25-44 г. са по-малко от 3 на сто от всички смъртни случаи в САЩ според Националния център за здравна статистика.

Но това, което смятахме преди за относителната безобидност на COVID-19 по отношение на младите хора, просто не се потвърждава от данните. В миналото ни отне твърде дълго, за да реагираме на епидемиите от опиоидите и от СПИН/ХИВ, когато рязко нараснаха смъртните случаи сред младите хора. Сега, когато имаме подобна информация за COVID-19, трябва веднага да реагираме.

Трябва да поправим нашите послания и политики. 

Това е още по-важно сега, когато безопасните и ефективни ваксини са реалност. Младите здрави хора са назад в списъка за ваксиниране. Това означава, че промяната на поведението сега може да спаси живота на хиляди млади хора следващата година.

Нашето послание не е просто да се изравни кривата, за да се предотврати препълването на болниците. Сега с ваксините, нашите политики и индивидуални избори заедно могат да спасят много по-голям брой човешки живот.

Това трябва да контролираме. Колкото по-рано се случи, толкова по-добре.

---

Бел. ред.: Джеръми Самуел Фауст е лекар в Brigham and Women’s Hospital Department of Emergency Medicine в Бостън и инструктор в Харвардското медицинско училище. Хариан М. Кръмхолц е професор по медицина в Йелския университет. Рошел Валенски оглавява отделението по инфекциозни болести в Масачузетската болница и е професор в Харвардското медицинско училище. Тя беше номинирана от избрания за президент на САЩ Джо Байдън за директор на Център по контрол и превенция на заболяванията. 

Материалът е от "Ню Йорк таймс". Публикуваме го с незначителни съкращения.