Toyota пуска на пазара в Япония първия автомобил с водороден двигател, съобщи ИТАР-ТАСС. Седанът, наречен Mirai (б.р., "бъдеще" на японски), ще се продава от 15 декември на цена от около $62 000. В Европа и САЩ колата ще може да се поръчва от средата на следващата година.

В Япония Toyota очаква да продаде около 400 водородни коли до края на годината. Подкрепа за продажбата е и правителствената субсидия от $17 000, които се възстановяват на купувачите.

Автомобилът не отделя вредни емисии, като от ауспуха му излиза само водна пара. Неговият резервоар му дава капацитет от 650 километра и се пълни за 3 минути. Цената на горивото за 100 километра е около 1000 йени ($9).

Автомобилът на практика е мини електроцентрала. Неговите горивни клетки преобразуват водорода в електрическа енергия, която се съхранява в батерии. Които от своя страна задвижват електродвигателя му. Автомобилът има и изход за електричество - неговият собственик може да го включи към дома си, за да подпомага енергийната консумация с евтин ток.

Мощността на двигателя на Mirai е 153 к.с., като развива от нула до 100 км/час за около 9 секунди. Тежи около два тона, но заради монтираните в пода батерии има нисък център на тежестта и се движи в завоите "като по релси".

През следващата година и Honda ще лансира водороден автомобил.