Великобритания ще изгуби редица свои привилегии, които е имала като страна членка на ЕС. За други доскорошни предимства ще има специални условия.

Това става ясно от документите, публикувани след постигането на Споразумението за търговия и сътрудничество в последните часове преди Коледа.

Ето и промените по сфери:

Свободно движение на хора

Връщат се граничният контрол и таксите за роуминг. Отпада безвизовото пътуване за срок от над 90 дни. Няма да важат и паспортите на домашните животни. Предстои въвеждането на специални условия за правото на работа, обучение и пребиваване в страни от ЕС.

Търговия със стоки

Няма да има вече двустранна преференциална трансгранична търговия. Въвеждат се санитарни и фитосанитарни прегледи по границата между ЕС и Обединеното кралство. Остават обаче нулевите мита и квоти. Ще има специални условия за митническите формалности, правилата за произход на продуктите и споразумението за рибарството. Великобритания вече няма да бъде облагодетелствана от международните споразумения, сключени от Съюза.

Търговия с услуги

Отпадат „паспортите“ за финансови услуги, позволяващи извършването им в целия Европейски съюз, както и бързото взаимно признаване на професионалните квалификации.

Въздушен транспорт

Британските въздушни превозвачи няма да се ползват с пълна свобода в единното европейско авиационно пространство. Специални условия ще бъдат наложени на т.нар. пета свобода - правото на превозвачите да извършват въздушен транспорт на пътници, товари и пощенски пратки между две държави, различни от тази, в която е издаден лицензът.

Сухопътен транспорт

Превозвачите от Обединеното кралство губят правата съгласно единния вътрешен пазар на ЕС. Трансграничните операции ще бъдат регулирани от специални условия.

Енергетика

Великобритания престава да бъде част от единния енергиен европейски пазар. За платформите за търговия с енергия ще иа спецални условия.

Програми на ЕС

Обединеното кралство прекратява участието си в програмата за образование „Еразъм+“. Страната губи достъпа си до механизма за възстановяване „ЕС от следващо поколение“ и програмата за гарантиране на временната заетост SURE. Лондон няма да може да ползва криптирания сигнал на навигационната система „Галилео“ при военни операции. Специални условия ще гарантират достъпа до научно-изследователската програма „Хоризонт Европа“.

Какво още ще се случи

Постигнатото вчера споразумение представлява юридически документ от 1246 страници. Днес той бе раздаден на посланиците на страните членки н ЕС в Брюксел. Те ще го проучат, което ще им отнеме няколко дни.

Брифинг за дипломатите даде главният европейски преговарящ Мишел Барние.

Очакванията са ръководителите на страните от ЕС също да дадат положителен отговор. Поне засега няма никакви признаци за вето, макар някои лидери да изтъкват, че тепърва има да проучат текста.

И Лондон, и Брюксел се готвят за окончателното одобряване на сделката. На 30 декември е насрочено извънредно заседание на двете камари на британския парламент, като ваканцията на депутатите ще бъде прекратена. Това ще се случи само ден преди изтичането на преходния период след „Брекзит“.

Най-късно на 31 декември се очаква Съветът на ЕС да одобри споразумението чрез единодушен вот от страна на държавите членки.

Европарламентът ще дебатира и ще гласува споразумението в началото на януари, но със задна дата. Така то ще влезе в сила, считано от 1 януари 2021 г.