Срещу коронавируса вече са създадени няколко ваксини, които според специалистите предпазват здравето на хората. Дали обаче ще успеем да си изработим и ваксина, която да предпазва здравето на демокрацията?

Няма защо да се лъжем - епидемията засегна и нея. Изведнъж бяхме залети с информация, според която авторитарните и тоталитарните държави са се справили далеч по-добре от свободните и демократичните. Защото много по-ефикасно са наложили ограничителните мерки на своите граждани.

Стигна се до абсурда да се дава за пример Китай. И бързо се забрави, че в началото на епидемията комунистическата власт там, с характерния за тоталитарните държави рефлекс, се опита да прикрие появата на вируса. И съответно не предприе достатъчно мерки за неговото овладяване. Кой знае, ако Китай беше истинска демократична държава, където хората имат свободата да казват истината, може би историята на отиващата си 2020 г. щеше да е по-различна.

Властите в големите демократични държави получиха много критики - при това основателни -  че не са действали достатъчно бързо и енергично. И все пак страните, в които свободата не може да се наруши лесно и бързо, с едно партийно решение, са онези, които наричаме цивилизовани. Просто свободата трябва да върви с отговорност - лична, обществена, всякаква.

Възможно е обаче епидемията да се превърне в нещо като ваксина за демократичните общества. Защото в тях ограничителните мерки, свързани с нея, не са нищо друго, освен малка доза тоталитаризъм.

В България, например, по-възрастните си спомниха, а по-младите видяха от първа ръка какво представляваше обществото ни по време на комунизма - затворени граници, дефицит на стоки, съсредоточване на много власт в правителството и т.н. Да се надяваме, че тази малка доза тоталитаризъм, която ни бе "инжектирана", ще ни създаде имунитет. Носталгията по комунизма у нас продължава да бъде твърде силна и това е сериозен проблем, който няма как да бъде пренебрегван.

Коронавирусът се отрази и на демократичността на българската власт. Именно той бе оправданието за Бойко Борисов да не подава оставка, въпреки протестите. В предишните си мандати премиерът подаваше оставка за много по-малко. Как ще се отрази настоящото му упорство на изборните резултати на ГЕРБ ще разберем след няколко месеца.

В демократичните държави ограничаването на свободите е извънредно положение. В авторитарните и тоталитарните това ограничаване е всекидневие.

В крайна сметка и в затвора имаш някаква сигурност. Дават ти храна, дрехи, работа, даже и те пускат навън отвреме-навреме за добро поведение... Но едва ли има човек, който би влязъл доброволно зад решетките.

Нелепо е да се предпочита затвор пред свобода и тоталитаризъм пред демокрация.