"Рейнджърс" би "Селтик" с 1:0 в едно от големите дербита на футбола. Така тимът на Стивън Джерард поведе с 19 точки на върха във Висшата лига на Шотландия - 62 срещу 43 т., и направи важна крачка към титлата и прекъсване на 9-годишната доминация на вечния си съперник.

"Детелините" са с три мача по-малко, но авансът на "Рейнджърс" и без това е голям.

Двубоят се игра без публика на стадион "Айброкс", но всичко останало бе налице - битка по целия терен, единоборства, нерви, бързи атаки... Имаше и червен картон, а победният гол бе автогол.

Първото полувреме бе изцяло за "Селтик", който влезе в спора по-мотивиран, тъй като има да наваксва точки.

Още в 3-тата минута вратарят на домакините Алън Макгрегър спаси блестящо удар отблизо на Едуар. Последва намеса и в 6-ата. До 22-ата минута "зелено-белите" изтърваха поне още три пъти, а Макгрегър е играчът на мача без никакво съмнение.

Постепенно лидерът в класирането започна да изравнява играта, но не и да застрашава вратата на опонента си, който продължи да контролира двубоя. Ала пропусна да вкара, а оттам може би и да спечели.

Второто полувреме вървеше равностойно. В 62-ата минута Бътън от "Селтик" фаулира откъсващия се таран на домакините Алфредо Морелос и получи директен червен картон.

Тук "Рейнджърс" получи предимство и за първи път от началото на мача успя да притисне своя съперник. В 70-ата - при пореден корнер за "сините", капитанът на "Селтик" Калъм Макгрегър, който до момента се представяше на много високо ниво, си отбеляза автогол с рамото - топката се отклони в него.

Малко след това двата отбора едва не се сбиха в центъра след грубо нарушение на защитник на "Селтик". Тимовете размениха голови възможности до края, а "детелините" имаха своите, независимо от численото малцинство. И в добавеното време.

"Рейнджърс" спечели и второто дерби за сезона и все по-уверено мечтае да стане шампион за първи път от 2011 г. След това мина през фалит и тръгване от най-ниското ниво на футбола в Шотландия, което помогна за близо 10-годишното превъзходство на "Селтик".