Изчезнал ли е китайският милиардер и основател на гиганта "Алибаба" Джак Ма? Този въпрос тормози от известно време любителите на конспирации, които не спират да се питат за местонахождението на бизнесмена, особено след като стана ясно, че той не се е появявал публично повече от два месеца. 

Теориите се засилиха след като Ма така не успя да се появи и в последния епизод на неговото собствено шоу за таланти "Африкански бизнес герои", което дава на начинаещите африкански предприемачи шанса да се състезават за част от 1,5 милиона щатски долара.

Той трябваше да бъде част от съдийството в шоуто, но беше заменен от изпълнителен директор на Alibaba на финала през ноември, съобщиха няколко британски вестника, цитирани от БНР днес. Неговата снимка също така беше свалена от уебсайта.

Официалната версия на "Алибаба", дошла от говорител на компанията е, че Джак Ма не е могъл да участва в съдийската комисия "поради конфликт в графика", посочва от своя страна "Файненшъл таймс".

Проблемът е, че спекулациите идват в момент, когато бизнес империята на Джак Ma, Ant Group, се намира под наблюдение от властите в Пекин, още откакто той произнесе противоречива реч в Шанхай на 24 октомври, в която критикува китайската регулационна система, че задушава иновациите и оприличи глобалните банкови правила на "старчески клуб".

"Днешната финансова система е наследството на индустриалната епоха", каза Ма тогава в речта си. "Трябва да създадем нова за следващото поколение и младите хора. Трябва да реформираме сегашната система".

Малко по-късно пък IPO-то на Ant Group (първично публично предлагане на акции, което беше оценено на рекордните 37 млрд. долара), което вече беше получило зелена светлина от китайския надзор за ценните книжа, беше спряно, като Шанхайската фондова борса заяви, че компанията Ant трябва да отстрани налични бизнес и финансови нарушения, както и с оглед на промените в регулаторната среда на финансовите технологии.

Сред неконспиративните обяснения за тези действия е фактът, че този ход е предназначен да ограничи финансовите институции да станат прекалено големи. 

"Вярвам, че китайското правителство се намеси, защото осъзна, че трябва да регулира тези компании, за да не ... станат твърде големи", смята анализаторът Марк Мобиус.

"Китайското правителство вече си дава сметка, че не може да позволи на тези компании да доминират в определен сектор и по-специално във финансовия сектор", допълва той.

Китайските власти започнаха антимонополно разследване на Alibaba в края на декември и казаха на Ant Group да преструктурира дейността си.

Междувременно се оказа, че Джак Ма е дарил милиони предпазни маски за лице в Европа, САЩ и на Световната здравна организация в опит да се ограничи коронавирусната пандемия.

Милиардерът се занимава и с благотворителна дейност, като Фондация "Джак Ма" се фокусира върху области като образованието, предприемачеството, лидерствотo при жените и околната среда.

Фондацията е разпределила или обещала повече от 300 милиона щатски долара, предаде преди време списание "Форбс".

Последното послание на Джак Ма в Туитър датира от 10 октомври миналата година, отбелязва finance.yahoo.com.