Йордановден по време на пандемия! Ритуали по хвърляне на кръста имаше из цялата страна - с публика и рядко с маски, но със струпвания на хора. Не мина и без ледени, мъжки и т. н. хора - при това не само в осветения от медийните прожектори Калофер.

Навършиха се и 173 години от рождението на големия поет, публицист и революционер Христо Ботев, но дори и в родния му град изглеждаха по-ангажирани с тревогите около "многовековното" си хоро.

Ботев, сведен до "патриотична" татуировка върху гърба на участник в ледено хоро край Стара Загора.
Още от участниците в ритуала в парк „Йордан Капсамунов“ до комплекс „Езерото“, Стара Загора. Трендът е ясен - кръст се лови по-лесно с татуировки.

 

И ледено хоро, отново в парк "Езерото".

 

Тази хореография е от Елин Пелин.
Направо с расото в река Новоселска. Скокът след приключването на ритуала е на неслучаен божи служител. Това е небезизвестният отец Силвестър Янакиев от храм "Света София" в Сливен. Заедно с брат си Евгений, също свещеник, са ревностни защитници на патриархалните нрави докрай, понякога и твърде нетрадиционно. 

 

Празникът в Пловдив. Начело са кметът на града Здравко Димитров, когото шефката на парламента Цвета Караянчева е подхванала свойски, като съпружеска двойка на разходка "по центъра". Пловдивският митрополит Николай е пропуснал маската.
Но борците за кръста в Пловдив не са пропуснали да си сложат тематични тениски с надпис на митрополията.

 

Ловенето на кръста край моста в Бургас, прочул се особено покрай определени "обещания" от Валери Симеонов.
Победителят в морския град е 18-годишният Иван Гайтанов. 54-ма се хвърлиха в Черно море за кръста.
26-годишният Теодор Цветков извади кръста на Богоявление, хвърлен във водите на река Дунав край Русе. Той оказа и първа помощ на друг участник в ритуала.
На езерото в "Дружба", в София.
Преди старта в "Дружба".

 

В Димитровград изпълнението на ритуала изглежда съвсем противоепидемично. Победителят е Атанас Цеков, на 22 години, студент по софтуерни технологии. Пита, вино, грамота и парична награда от 100 лв. са наградата му, връчена от кмета на общината Иво Димов.

 

А във Велико Търново изглежда символично - със скок на трима курсанти от Националния военен университет" Васил Левски" в тренировъчен басейн, който е надуваем, но декориран подобаващо.
Свещеници и на заседанието на кабинета - за да поръсят за здраве премиер и министри. Мина се без ловене на кръст.