Украйна може да мине без руски газ, ако намали потреблението си и увеличи обратния поток от ЕС, заяви днес шефът на държавния ѝ петролен и газов доставчик "Нафтогаз" Андрей Коболев.

Ресурсите за това са собственото производство, доставките от Европа и подземните газови хранилища. За тази зима Киев планира да купи до 5 милиарда кубически метра от руския газов монопол "Газпром" с предплащане и заявка 48 часа по-рано.

"Колко ще трябва да купим, зависи от времето", каза Коболев, визирайки температурите през зимата, на беседа в Европейския център за политики, мозъчен център в Брюксел.

След Кримската криза през март Украйна изгради двупосочни газови връзки с Полша, Словакия и Унгария и още през лятото започна да зарежда през тях подземните си хранилища.

Шефът на "Газпром" Алексей Милер предупреди по-рано тази година, че т. нар. "обратен поток" на руския газ може да се окаже незаконен. Унгария го спря изцяло, след като Милер посети премиера ѝ Виктор Орбан през септември. "Газпром" междувременно намали рязко доставките за Полша и Словакия без ясна обосновка. 

"Щом газовата молекула напусне Русия, тя губи националността си", коментира Коболев. "Разделянето на газа на руски и останал е изобретение на руските ни приятели".

Такава е и позицията на ЕС - газът, влязъл на негова територия става европейски и се движи по правилата на европейския пазар.

Обратният поток е физически и виртуален. При първия от ЕС към Украйна се връщат реални количества, при втория Украйна задържа количества, които страните от ЕС по-късно биха ѝ върнали.  

Най-много газ в Украйна употребява населението за битови нужди, посочи Коболев. Ако потреблението се намали с 20 на сто, те ще са равни на 5-те милиарда кубически метра, които страната чака от Русия, каза той.

За целта правителството трябва да премахне останалите от съветско време субсидирани цени и да въведе единна пазарна цена на едро. С приходите от нея да се подпомагат социално слабите и да се повишава енергийната еефективност.

Коболев посочи, че при анексирането на Крим Русия е заграбила газови находища, от които Украйна би могла да добива до 1 милиард кубически метра газ годишно. 

През юни Русия спря доставките за Украйна, позовавайки се на неизплатени дългове и заяви, че ще подава само предплатени количества. 

В края на октомври Русия и Украйна сключиха с посредничеството на ЕС временно споразумение за подновяване на доставките през зимата. Те се споразумяха за цена за периода и за това Украйна да изплати 3,1 милиарда долара газов дълг до края на тази година.

Коболев заяви, че "поведението на "Газпром" не се гради на пазарна логика" и че цели да "накаже" третия  по големина клиент на компанията в Европа.