Въпреки спада в заболеваемостта България остава на незавидното трето място по смъртност в ЕС и Европейското икономическо пространство. Тези данни на 14-дневна база отчете главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на редовния седмичен брифинг на здравните власти, посветен на разпространението на коронавируса в България. Кунчев направи уговорката, че заради празниците събираните данни на европейско ниво не са пълни.

По отношение на заболеваемостта страната ни е на 24-та позиция, заема 5-о място на Балканите.

Добрата новина е, че има вече три области, където заболеваемостта е паднала под 120 на 100 хил. души. Това са Кърджали, Разград и Габрово. На другия полюс с най-висока заболеваемост в страната са областите Враца, Русе и Варна. 

"Реални данни ще имаме след края на тази седмица, когато отмине ефектът на празниците", каза Кунчев.

Здравният министър проф. Костадин Ангелов подчерта, че броят на излекуваните на седмична база е два пъти по-голям от броя на заболелите и това е трайна тенденция. 32 на сто е заетостта на леглата за неусложнени пациенти с COVID-19. В интензивни отделения процентът на заетите легла е 47 на сто.

2716 медици в момента се лекуват от коронавирусна инфекция в домовете си, 117 са в болница, 7 души са в интензивни отделения.

Ангелов обясни, че се обсъжда и вариант част от подготвените за COVID-19 пациенти легла "да се оснободят" за лечението на други болни.

Ще има ли ревизия на мерките?

Здравният министър коментира и дали се обмисля облекчаване на мерките преди сега зададения срок - 31 януари.  

"Последователни сме, следим всяка тенденция и число, които се случват на територията на България. Чакаме да минат две седмици от Коледа, както и 14-15 януари, за да отчетем и числата от Нова година. Тогава ще са минали и 10 дена от отварянето на училищата и детските градини. Предстои в понеделник и среща с министър Красимир Вълчев, за да се разгледа детайлно какви са възможностите за другите ученици (5.-12. клас, за които и в момента продължава дистанционното обучение - бел. ред.) и дали това ще донесе известен проблем", обясни Ангелов.

Докато здравният министър обясняваше как ще се действа, в залата устремно влезе премиерът Бойко Борисов, който започна да отговаря задочно на президента Румен Радев като използва, че брифингът се предава на живо от много медии. След като приключи изложението си, той обърна гръб на репортерите и бързо напусна без да отговаря на въпроси. Борисов говори за избори, Пеевски, Ердоган...

От другата седмица - втора фаза на ваксинация

Според проф. Красимир Гигов, който е начело на Националния ваксинационен щаб, към момента има около 7900 имунизирани, като процесът върви при голям ред и добра организация. 35 хил. ваксини се чакат да пристигнат от "Пфайзер"/"Бионтех" още този месец, а в началото на следващия - още 100 хил., добави Гигов.

На 11 януари  идва първата пратка от ваксината на "Модерна" и това ще са 2000 дози, уточни здравният министър. 7913 са ваксинираните медици досега.  55% са лекарите, 24% - медицински специалисти, 15% - санитари, 8,9 на сто са друг персонал. От другата седмица трябва да започне ваксинирането във втора фаза - на ползвателите на социални услуги, както и на българските учители и помощния персонал в училищата, каза още Ангелов. До края на тази седмица трябва да се съберат данните, а ваксинирането във втора фаза ще върви синхронно с това в първа фаза. В социалните домове имунизирането ще започне там, където няма нито един заболял.

Въпреки масовото неспазване на противоепидемичните правила на Йордановден, днес се оказа, че здравните власти са обсъждали провеждането на кукурските празници с кмета на Перник Станислав Владимиров. Големият фестивал "Сурва" няма да се състои, но по-малките кукерски празници ще бъдат позволени, защото рискът бил премерен и нямало да се постави под опасност здравето на хората, по думите на Кунчев.

"Опирането на българщината в момента е нелепо"

"Ситуацията е много комплексна."

Така здравният министър отговори на въпрос за реакциите като тази на кмета на Калофер, който след вчерашното т.нар. мъжко хоро каза, че е готов да плати глобата. Ангелов предпочете да не се впуска в конкретика, като само каза, че министерството му ще направи всичко в правомощията му. Огласеното засега намерение за глоба от областния кризисен щаб в Пловдив е 1000 лв. (това е максималната глоба по закон за физическо лице - бел. ред.)

"Всеки кмет и политик се опитва да извлече най-много ползи за себе си. В днешно време обаче ситуацията изисква по-различен тип действия. Правенето на политика, опирайки се на българските традиции, символ на българщината, в момента е нелепо. Всичко това, което се случва, погазва здравето на българите. Такава пандемия се случва веднъж на 100 години. Всеки решава дали иска да остане в историята със спасените човешки животи и мисъл за медиците или с преследването на политическите си страсти и амбиции. Нелепо е да правим политика в момента, най-важното е да преведем българските граждани през тази криза и да опазим живота им. Не бих си позволил да коментирам ролята и поведението на нито един политик, българските граждяни са изключително умни и мъдри, за да разберат всеки един подход", каза той.

Ангелов отново отказа да коментира какво се предвижда като организация на изборите, само каза, че планът се изработвал спрямо датата 28 март.