"Говори се, че ваксините няма да стигнат за българските граждани. Очакваме да дойдат и ваксините на "АстраЗенека" - 4,5 млн. ваксини, които ще стигнат за 2,5 млн. (души). Първата доставка е от 500 хил. дози."

Това каза в петък здравният министър Костадин Ангелов, който придружаваше премиера Бойко Борисов по време на поредната му обиколка из страната.

Ангелов натърти на факта, че ваксинираните вече са 11 200.

Според ваксинационния план това са медиците, които се имунизират в първата фаза. Според заявеното от министъра от другата седмица трябва да започне ваксинирането на обитателите и персонала на социалните домове, както и на учители и помощен персонал в училищата. Точната бройка на желаещите преподаватели все още не е ясна. Синхронно щял да продължи и имунизационният процес в първа фаза.

Трябва да се направи уточнението, че ваксината на "АстраЗенека" все още не е получила одобрение от европейския регулаторен орган, като няма точна дата кога това ще стане. На 30 декември м. г. от Европейската агенция по лекарствата поискаха допълнителни данни от фармацевтичната компания.

На 6 януари беше одобрена ваксината на "Модерна". Вчера от здравното министерство разпространиха и план кога и какви дози от ваксини ще пристигат в страната до юли. Общият брой на тези дози е 1,5 млн.

Вероятно и затова Ангелов реши днес да прибави и по-внушителното число на ваксините на "АстраЗенека".

В най-добрия сценарий до август в България ще има 1,5 милиона ваксинирани срещу COVID-19. Това е прогнозата, която директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев направи в петък по бТВ.

Според сегашния разчет на Министерството на здравеопазването 1,5-те милиона ваксини, които ще дойдат до юли, ще стигнат за 750 000 души. Според проф. Кантарджиев това не е малко. Той обаче е разговарял с директора на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов за това какви допълнителни количества могат да влязат в страната ни. Много напреднала за регистрация била ваксината на "АстраЗенека". Именно от нея страната ни (и въобще ЕС) е заявила по-големи количества.

Професорът смята, че засега заявените количества на ваксините срещу COVID са повече от това, от което имаме нужда.

Той беше категоричен, че страничните реакции от ваксините срещу COVID-19 са същите като тези от противогрипната ваксина.

Уверение, че ще има достатъчно ваксини, направи по бТВ пак в петък и Радосвета Филипова, секретар на Националния ваксинационен щаб.  Според нея не трябва да се коментират качествата на ваксините, а коя е по-подходяща за определени рискови групи. Лекарите трябва да преценят коя е най-добра за пациентите им. Филипова посочи и някои различия между вече прилаганата ваксина на "Пфайзер/Бионтех" и тази на "Модерна", от която в понеделник в България трябва да пристигнат първите 2000 дози. 

"Ваксината на "Модерна" не се разтваря. Тя е готов разтвор, който се прилага директно. Това улеснява много слагането, съкращава времето, за което се прилага, и намалява риска от грешки, които биха възникнали (имаше подобен случай в Германия, при който бяха приложени пет дози на един пациент - толкова, колкото е съдържанието на цялото шишенце; това не доведе до сериозни странични реакции - бел. ред.)", посочи Филипова.