Twitter изтри профила на американския президент Доналд Тръмп. Социалната мрежа публикува официално изявление, в което изложи причината за решението си.

"След внимателен преглед на скорошните туитове от акаунта @realDonaldTrump и контекста около тях - по-конкретно как те се възприемат и тълкуват в и извън Twitter - ние окончателно спираме акаунта поради риск от последващо подбуждане към насилие", твърдят от компанията.

Тръмп често прескачаше медиите в комуникацията си с избирателите и предпочиташе директния достъп, предоставен от любимата му социална платформа. Години наред критици се опитваха да убедят Twitter да премахне профила му, след като президентът често изпадаше в предизвикателни тиради.

В някои туитове открито заплашваше лидерите на Иран и Северна Корея, което караше международната общност да e под напрежение. В други коментари адресираше американски политици, журналисти, спортисти и звезди от Холивуд, дръзнали да го критикуват.

Малко преди превземането на Капитолия на 6 януари, държавният глава отново се вихреше в Twitter - срещу демократите, т.нар. изборни измами в Джорджия и вицепрезидента Майк Пенс. След това той говори пред насъбралите се десетки хиляди тръмписти край Белия дом, като многократно повтори, че в този момент Конгресът  отказва да му признае победата. Тоест - "дълбоката държава" извършваше национално предателство.

Часове, след като лоялните му привърженици, окрилени от агресивната реторика на президента, държаха Капитолия под окупация, Тръмп бе изпратил няколко вяли туитове, в които помоли симпатизантите си мирно да се разотидат по домовете. Но всеки подобен призив бе следван от ново обвинение, че изборите са били откраднати, което допълнително нажежаваще страстите.

Извънредно видеопослание на президента завърши с реплика към бунтовниците:

"Ние ви обичаме. Вие сте много специални."  

В същата вечер Twitter изтри три от постовете на Тръмп, след като прецени, че могат да доведат до нови насилствени прояви.

На 7 януари Марк Зукърбърг обяви, че Facebook и Instagram ще блокират профилите на президента поне до инаугурацията на Байдън на 20 януари. Първоначално изглеждаше, че Twitter няма да подходи толкова крайно - в профила на Тръмп бе публикувано ново видеообращение, в което президентът разкритикува поддръжниците си, щурмували Капитолия, и призова да бъдат подведени под отговорност.

Но в крайна сметка компанията явно е решила да последва примера на своите конкуренти в дигиталния свят. Президентът бе следван от 88,8 милиона души преди профилът му в Twitter да бъде изтрит.