След като вчера свлачището по пътя за Рилския манастир се срина за пореден път, въпреки тъкмо направения ремонт на укрепелението му, днес повече подробности по случая даде зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Той по принцип е медийното лице на ресорното ведомство, а неговата шефка - Петя Аврамова, избягва да се повявава. 

Интересното от думите на Нанков е, че според него по укреплението има да се извършват още дейности, не е миналава приемателна комисия, нито пък има акт 15. Тоест - всичко е в етап на продължаване на строителните дейности. 

Това обаче е меко казано странно, защото буквално преди по-малко от две седмици, лично премиерът Борисов заедно с Нанков откриха укреплението и го обявиха за свършена работа. Само по себе си това не би било проблем, стига да не бе представено на публиката като "свършена работа".

Борисов дори написа в собствения си фейсбук профил, че "с близо 6 млн. лв. бе завършено укрепването на срутището по пътя за светата обител". Използваното минало време в изречението предполага, че всички дейности са били вече приключили. Оказва се, че това въобще не е вярно. 

Самото обяснение за ситуацията е във времето. Според АПИ "преовлажняването" на скатовете по трасето са активизирали поредица от свлачищни процеси. Пътят пък ще остане затворен още няколко дни, докато се изчистси. 

Извършените укрепителни действия до този момент пък били предотвратили по-големи щети по пътя. 

Нанков потвърди, че цената на укреплението е шест милиона лева, но обясни, че те още не били изплатени и фирмата-изпълнител ще е отговорна за почистването на пътя и отстраняването на щетите.