Двама мъже от жк "Дружба" са обвинени, че стоят зад кражбата на вещи от сестрата на говорителката на главния прокурор Гешев - Сийка Милева.

МВР разкри престъплението, за което Клуб Z писа, за по-малко от 4 дни, а двамата дори вече са с прокурорска мярка задържане за 72 ч.

От днешно прессъобщение на прокуратурата научаваме, че единият обвиняем е с усложнено съдебно минало на рецидивист, а у другия са открити наркотични вещества. Те са съответно на по 32 и 31 г., а прокуратурата изрично посочва, че за деянията им е предвиден затвор. 

Отнети от колата на сестрата на Милева са били дамска чанта, съдържаща несесер, портфейл, сумата от 400 лева, 2 пощенски плика, всеки съдържащ сумата от по 100 лева и мобилен телефон.

Ето и пълния текст на съобщенито на прокуратурата:

Дежурен прокурор при Софийска районна прокуратура привлече към наказателна отговорност обвиняемия М. К., на 32 г., за кражба, извършена в условията на опасен рецидив - престъпление по чл.196 ал.1, т.1, вр. чл.195, ал.1 т.4, вр.чл. чл.194, ал.l, вр. чл. 20, ал.2, вр. ал.1, вр.чл.29, ал.1 б."А" от НК., както и обвиняемия В. М., на 31 г., за кражба - престъпление по чл.195 ал.1 т.4, вр. чл.194, ал.1, вр. чл. 20, ал.2, вр. ал.1 от НК и държане на наркотични вещества - престъпление по чл. 354а, ал.3, т.1 от НК.

На 07.01.2021 г. около 12,20 ч. от лек автомобил паркиран в кв. „Гео Милев“, гр. София, двамата обвиняеми в съучастие, отнели чужди движими вещи - дамска чанта, съдържаща несесер, портфейл, сумата от 400 лева, 2 пощенски плика, всеки съдържащ сумата от по 100 лева и мобилен телефон, от владението на Д. М., без нейно съгласие с намерение противозаконно да ги присвоят, като деянието е извършено чрез използване на моторно превозно средство. Обвиняемият М. К. е извършил престъплението в условията на опасен рецидив, след като е бил осъждан за тежко умишлено престъпление на лишаване от свобода не по-малко от една година, изпълнението на което не е отложено по чл. 66 от НК.

На обвиняемия В. М. е повдигнато обвинение и за това, че на 08.01.2021 г. в ж.к. „Дружба“, гр. София, без надлежно разрешително съгласно Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, е държал високорискови наркотични вещества - амфетамин с тегло 69,25 гр. и коноп с тегло 0,05 гр., включени в Списък I „Растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве, поради вредния ефект от злоупотреба с тях, забранени за приложение в хуманната и ветеринарната медицина“ от Наредба за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични.

Престъпленията, за които М. К. и В. М. са привлечени като обвиняеми, са наказуеми с „лишаване от свобода“.

Предвид високата обществена опасност на деянията и извършителите, на 09.01.2021 г. дежурен прокурор при Софийска районна прокуратура е постановил задържане на обвиняемите за срок до 72 часа. Предстои днес, 11.01.2021 г., да бъде изготвено и внесено искане до Софийски районен съд за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ по отношение на всеки от тях.