Тръмп обвинил "хората от Антифа" за щурма на Капитолия в 30-минутен разговор по телефона с Кевин Маккарти - лидера на републиканците в долната камара. Това съобщи Джонатан Суон от "Аксиос".

Маккарти отказал да слуша обясненията на държавния глава и му казал:

"Не е Антифа, МАГА (английски акроним на "Направете Америка велика отново") е. Знам това. Присъствах", заявил Маккарти според служител на Белия дом и още един запознат източник.

Служителят на Белия дом посочил също, че разговорът между двамата бил много напрегнат и на моменти дори агресивен. След като Тръмп започнал да изрежда неубедителни аргументи в подкрепа на тезата, че изборите са били откраднати, Маккарти го прекъснал.

"Престанете. Свърши се. Изборите приключиха."

Маккарти също казал на президента, че трябва да се обади на Байдън, да се срещне с него и да спази традицията, като остави приветствено писмо върху бюрото "Резолют" за своя наследник.

Тръмп споделил, че все още не е взел решение дали да го направи. 

Защо "моят Кевин" се дистанцира от Тръмп?

През последните 4 години Кевин Маккарти бе сред най-твърдите привърженици на Тръмп във Вашингтон. Президентът често се обръщаше към него с гальовното "моя Кевин". 

Но Маккарти е силно загрижен за междинните избори през 2022 г., когато републикански сенаторски места в "лилави" щати като Флорида, Айова, Северна Каролина, Охайо, Пенсилвания и Уисконсин ще бъдат поставени на линия.

Ако Републиканската партия продължава да бъде разделяна на лагерите "за" и "против" Доналд Тръмп, вероятно ще бъде повторен сценарият "Джорджия" от 5 януари тази година. Твърдата консервативна база бе превзета от двама демократи, с което Демократическата партия на практика спечели мнозинство в Сената.