Как върви ваксинацията в страните от Европейския съюз 18 дни след началото на кампанията на 27 декември 2020-а?

Данните на Our World in Data (тук са и източниците за статистиката за отделните държави) сочат, че Дания излиза начело в класацията за държавите членки с най-голям брой дози от ваксина срещу COVID-19, приложена на 100 души от населението на страната. (Необходимо е уточнението, че двете ваксини, одобрени към момента от ЕС, се прилагат на две дози, т.е. това не е реалния брой окончателно ваксинирани.)

С уговорките, че процесът е на начален етап, че тепърва се очаква одобрение и на други ваксини и т. н., класацията все пак представя интересен ориентир за стартовите темпове в отделните страни. И тук спрямо данните към 10 януари България е съвсем в дъното - като след нея са Люксембург, Чехия и Белгия, но и при трите страни последните данни са от по-ранен етап. 

Интересно е, че в понеделник здравните власти в България заявиха, че темповете на ваксинация в страната са добри и близки до тези на Германия. Според тези данни обаче Германия е на 7-а позиция сред страните от ЕС с 0,73 дози на 100 души от населението, при България са 0,19 дози на 100 души от населението (и за двете страни данните са към 10 януари т. г.).

Само като сравнителна перспектива тук присъстват и Великобритания, която започна малко по-рано с ваксинацията, но бързо одобри три ваксини, така че сега прилага вече и тази на "АстраЗенека", която е по-евтина и по-лесна за съхранение, както и Русия, която от месеци обяви, че прилага собствената си ваксина "Спутник". Третата страна извън ЕС - Норвегия започна ваксинацията едновременно със страните от съюза на 27 декември м. г. 

Втората графика представя приложените в абсолютни стойности досега дози. Към 11 януари във Великобритания са инжектирани 2,68 млн. дози от ваксини срещу COVID-19.

Данните от Единния информационен портал показват, че от 27 декември 2020 г., когато стартира кампанията, до днес в България са поставени 14 161 дози, за предния ден 688. (Проста сметка сочи, че при това темпо към края на годината ще бъдат ваксинирани - с една доза - около 300-350 хил. души.) 

Според информация на Министерството на здравеопазването до юли се очакват 1,5 млн. дози от ваксините на "Пфайзер/Бионтех" и "Модерна", които ще стигнат за около 750 хил. души, и когато бъде одобрена ваксината на "АстраЗенека" - от нея около 4,5 млн., които отново се разделят наполовина, за да се получи броят на ваксинираните.

 „Утре очакваме първата доставка от втората разрешена за употреба ваксина на компанията „Модерна“. Количеството, което ще пристигне, е 2400 дози, като доставката се извършва едновременно във всички европейски държави“, докладва Богдан Кирилов, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по лекарствата, във вторник на среща при премиера Бойко Борисов.

Следващата доставка ще бъде на 18 януари, когато България ще получи 35 000 дози от ваксината на „Пфайзер/Бионтех“, следват още около 4000 дози на 25 януари отново на „Модерна“, а на 2 февруари - 35 000 дози на „Пфайзер/Бионтех“. 

"Провалът на Бойко Борисов и правителството му в планирането на ваксинациите е в опасни мащаби за цялото ни общество.

Провалът има поне четири измерения:

- Доставка на достатъчен брой ваксини

- Ефективна ваксинация с наличните дози

- Защита на възрастните хора (80+ години) като приоритетна група

- Планиране, организация и мотивация на застрашените групи", написа евродепутатът Радан Кънев в свой коментар във фейсбук.

Ето и аргументите по отделните пунктове:

1. Според МЗ България е гарантирала 1,5 милиона дози ваксини от одобрените видове за 2021 г. (до юли всъщност - бел. ред.), което покрива малко над 10% от населението (750 000 български граждани).

Средното за ЕС е 50% от населението с поръчани над 450 милиона ваксини само от вече одобрените видове.

Причината е, че българското правителство не е заявило навреме (отказало е да заяви, по-точно) ваксината на Pfizer/BionTech и сега чака "на опашка" за втората партида.

2. Към момента България дели последните места в ЕС по ефективно извършени ваксинации. Особено негативно е, че изоставаме от всички други държави в Източна Европа. Сравнението със Западна Европа е далеч по-трагично...

Сравними по мащаб държави като Гърция и Чехия планират съответно 220 000 и 180 000 ваксинации до края на януари. У нас, в най-добрия случай, тези нива е бъдат достигнати през март.

3. Няма друга европейска държава, в която хората над 80 г. да не са още в първата група като приоритет. У нас, ако живеят вкъщи, а не в социален дом, те са 4-та група заедно с всички над 65 г. Гърция и Чехия планират да приключат ваксинацията на най-възрастните през февруари, когато в България тя няма да е започнала.

4. Масово европейските държави изграждат и пускат в експлоатация национални онлайн платформи за регистрация и насрочване на дата за ваксинация. У нас пращат имейли на учители и лекари, всички останали сме в пълно неведение как и кога ще можем да се ваксинираме.

Няма и помен от национална кампания за насърчаване на ваксинацията, нито информационна кампания. Всичко е в оставено на фалшивите новини, жълтата преса и социалните мрежи.