Президентът Доналд Тръмп отхвърли днес всякаква отговорност за смъртоносния щурм на Капитолия във Вашингтон от неговите привърженици миналата седмица, като нарече изказванията си по време на митинг пред Белия дом преди нападението „напълно уместни“ и предупреди законодателите да не се опитват за втори път през мандата му да го отстранят от длъжност, предаде Блумбърг.

„Хората смятаха, че това, което казах, е напълно подходящо и ако погледнете казаното от други хора, политици на високо ниво, за безредиците през лятото, ужасните бунтове в Портланд и Сиатъл и на различни други места, това беше истински проблем, това, което те казаха“, заяви Тръмп, визирайки протестите срещу полицейското насилие върху чернокожи след убийството на Джордж Флойд.

Републиканецът Тръмп заяви, че е „абсолютно нелепо“, че Камарата на представителите, доминирана от демократите, бърза да му направи импийчмънт за подбудителство на бунт, като заяви, че усилията ѝ предизвикват „огромен гняв“.

Федералното бюро за разследване обяви вчера, че очаква въоръжени бунтове във всички щати до 20 януари, когато трябва да встъпи в длъжност избраният за президент демократ Джо Байдън. Във Вашингтон са обявени извънредни мерки за сигурност, включително с блокиране на целия район около Конгреса и Белия дом и разполагане на хиляди военни от националната гвардия. 

Демократите се очаква да гласуват утре по резолюция с обвинението срещу Тръмп и да я изпратят на Сената.