Премиерът на Естония Юри Ратас обяви, че подава оставка във връзка с обвинения в корупция срещу неговата Центристка партия, като заяви, че иска да поеме политическа отговорност и да даде възможност да се изяснят твърденията, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"В политиката за решаване на трудни ситуации се налага да се прави много труден избор", написа той във Фейсбук. "В създалата се ситуация, ръководейки се от своите ценности, взех решение да подам оставка от поста министър-председател. Това решение беше взето след консултации с ръководството и с парламентарната група на Центристката партия, а също така с най-близките ми колеги. Различни решения изглеждаха възможни, но само едно от тях е правилно", заяви Ратас, цитиран от ТАСС.

Съдебните власти в страната бяха започнали разследавне на отпускането на държавен кредит на строителния проект "Порто Франко", посочва ДПА. Вчера бяха задържани четирима души. Заподозрени са генералният секретар на Центристката партия на Естония, съветник на финансовия министър и компания за недвижими имоти, дарител на партията.

Главният прокурор Таави Перн обаче заяви, че няма причина да се предполага, че самият Ратас е знаел каквото и да било за случващото се.