Давид и Голиат: Микроскопичният Люксембург си навлече гнева на суперсилата САЩ.

Американският държавен секретар Майк Помпео е отменил планирано пътуване до Люксембург заради обвинения, отправени от колегата му Жан Аселборн по адрес на президента Доналд Тръмп след размириците в Капитолия, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Тръмп е "политически пироман, който трябва да бъде изправен пред наказателен съд", заяви Аселборн в ефира на радио Ер Те Ел, ден след като привърженици на американския президент нахлуха в сградата на Конгреса на 6 януари.

Шефът на люксембургската дипломация, известен със своята прямота, каза още, че Тръмп "няма нищо общо с демокрацията", защото "игнорира собствената си конституция, решенията на правосъдието и резултатите от изборите".

Топ дипломатът на САЩ трябваше да пътува днес и до Брюксел, където да се срещне с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Според дипломати, цитирани от Ройтерс, Помпео трябвало да се срещне също с върховния представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел и белгийската външна министърка Софи Вилмес.

Държавният департамент на САЩ съобщи, че отменя всички пътувания, включително посещението на държавния секретар Майк Помпео в Брюксел и Люксембург, заради работата около предаването на властта на администрацията на избрания за президент Джо Байдън.

Но според европейски дипломати, цитирани от Ройтерс, причината за отменените визити е, че Аселборн и други високопоставени представители от ЕС са отказали да се срещнат с него. Причина била атаката срещу Капитолия от привърженици на отиващия си президент Доналд Тръмп.