До края на годината може да се очаква Pfizer/BioNtech да произведе 2 милиарда дози от ваксината срещу COVID-19, вместо планираните в началото 1,3 милиарда.

Това заяви Алберт Бурла - изпълнителният директор на фармацевтичната компания Pfizer. Той говори на онлайн конференция, организирана от Европейската народна партия (ЕНП). Тя бе посветена на здравеопазването в ЕС.

Очаква се също ръководената от Бурла лаборатория да достави в ЕС 75 милиона дози. Засега доставките изглеждат ограничени заради липсата на достатъчно суровини за производството на ваксината.

Алберт Бурла допълни, че препаратът на Pfizer със сигурност действа срещу разновидностите на вируса, открити в Южна Африка и Великобритания.

През февруари пък се очаква да стане ясно дали хората, ваксинирани срещу коронавируса, могат да останат негови преносители и да заразяват неимунизирани.

Бурла обясни също как и защо Pfizer и BioNtech са постигнали успех в начинанието си. Двете компании са се оказали перфектни партньори една за друга.

Решителен принос е имало качеството на сътрудничеството. Компаниите започнали да работят заедно през 2018 г. върху ваксина срещу грип. През последните 10 месеца те увеличили капацитетите си, най-вече в сферата на откриването и разработването на ваксини. И затова осигуряването на ваксината отнело по-малко от година.

Сега главният фокус на Pfizer и BioNtech е да осигурят ваксини на всички – не само на европейците, а за хората по целия целия свят.

Угур Шахин – съосновател и изпълнителен директор на BioNtech, посочи три причини за успеха:

1. 20-годишна подготовка. Самият той в качеството си на учен отдавна работи с различни университети не само в Европа, но и по света. И е започнал работа в тази сфера още през 2000 г. Същевременно роденият в Турция учен работи и по имунотерапия срещу рак;

2. Решителността на екипа на BioNtech да се фокусира върху ваксината, да работи със скоростта на светлината, за да я получи. Изключително важна е и финансовата подкрепа на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ);

3. Международното сътрудничество – най-важният според Угур Шахин аспект. То не е било само между Pfizer и BioNtech, а с всички възможни здравни власти и заинтересовани страни.

Германската компания CureVac разработва технология за подобна ваксина от 20 години, заяви нейният изпълнителен директор Франц-Вернер Хаас. Целта е тази ваксина да не изисква поставянето на две дози.

„Имаме добър пример с тези компании, защото имаме много добри инструменти, от които се възползва ЕИБ в подкрепата си за тези компании. И това ще бъде един от главните уроци от тази криза“, коментира еврокомисарят по иновациите, изследванията, културата, образованието и младежта Мария Габриел.

Според нея е необходимо разширяване на обмена на данни и осигуряване на по-лесно финансиране на изследователите. 

Комисарят по здравеопазването Стела Кириакиду настоя, че е необходима борба с дезинформацията, за да се повиши доверието във ваксините.