Конгресът одобри импийчмънта на президента на САЩ Доналд Тръмп. 232-ма конгресмени подкрепиха процедурата, а 197 гласуваха "против". Сред подкрепилите свалянето на президента от власт имаше и 10 републиканци. 4-ма конгресмени са отказали да гласуват, а 2-ма отсъстваха.

Нито един друг вот за импийчмънт не е получавал толкова подкрепа от другата партия. В сравнение вотът за импийчмънт срещу Бил Клинтън през 1998 г, получава подкрепата на 5-ма демократи.

Камарата повдига едно обвинение срещу държавния глава: подбудителство към бунт - заради речта му пред Белия дом пред 30 хиляди привърженици, след която последва масова атака срещу Конгреса на 6 януари. При нея загинаха петима души.

Тръмп вчера отхвърли обвиненията и предупреди, че опитът за импийчмънт предизвиква "огромен гняв" сред американците. По-рано бюлетин на ФБР предупреди за опасност от въоръжени бунтове във всички щати от разгневени привърженици на президента, до края на чийто мандат остава една седмица.

След вота в Конгреса Тръмп става първият президент в историята на Америка, който е импийчван двукратно. 

Сенатът ще води процес срещу Тръмп. Но след като Байдън стане президент

Бившият лидер на мнозинството в Сената Мич Макконъл обяви, че горната камара няма да се събира преди 19 януари. Това означава, че Тръмп ще остане на поста си до инаугурацията на Байдън - 20 януари, съобщи АП.

"Предвид правилата, процедурите и прецедентите в Сената, които насочват процеса по импийчмънт на президент, просто няма шанс справедлив или сериозен процес да приключи преди встъпването в длъжност на избрания президент Байдън през следващата седмица", се казва в изявлението на Макконъл. "Дори процесът в Сената да започне тази седмица и да се придвижи незабавно, окончателна присъда няма да бъде взета докато президентът Тръмп не напусне поста си. Това не е решение, което взимам; това е факт", каза той.

Вотът в горната камара ще е истинското предизвикателство за критиците на Тръмп в Конгреса. В Сената има по 50 демократи и 50 републиканци. За да е успешен вотът е необходимо да бъде осигурено мнозинството от 67 сенатори (от общо 100).  На предишния вот за импийчмънт единствено сенаторът на Юта Мит Ромни подкрепи инициативата на демократите.

Но този път нещата стоят по различен начин. Няколко републиканци обявиха, че "ще сменят лагера" при предстоящото гласуване.

Ключова ще е ролята на лидера им в горната камара - Мич Макконъл. Той обяви, че все още не е взел решение, но ако реши да подкрепи демократите със сигурност ще бъде последван и от други републиканци.

Дали ще бъде премината границата от 67 сенатори е рано да се каже.

Дебатът в Камарата на представителите

В 19:30 часа българско време в Камарата на представителите официално бе открит дебатът по въпроса дали Доналд Тръмп трябва да бъде отстранен.

Първа говори лидерката на демократите Нанси Пелоси, която подчерта,че републиканецът представлява "очевидна заплаха" за САЩ.

"Знаем, че президентът на САЩ е подбудил това въстание, този въоръжен бунт срещу нашата страна. Той трябва да напусне, той представлява очевидна заплаха за нацията, която обичаме, заяви тя. - Вярвам, че президентът трябва да бъде осъден от Сената, конституционно средство за защита, което ще гарантира, че републиката няма да бъде застрашена от този човек, който е толкова твърдо решен да съсипе нещата, които ценим и които ни държат заедно."

След демократката думата взе конгресменът на Охайо Джим Джордан, който обяви, че Тръмп се превръща в жертва на т.нар. култура на отхвърляне (cancel culture).

"Трябва да се съсредоточим върху обединяването на нацията. Вместо това демократите ще импийчат президента за втори път една седмица преди той да напусне поста. Защо?", попита Джордан и отговори: "Те искат да "отхвърлят" президента." (...) "Но това няма стане само за президента на Съединените щати. Културата на отхвърляне ще дойде за всички нас".

Конгресменът от Калифорния Адам Шиф, който води първото разследване срещу Доналд Тръмп, въз основа на което той бе импийчнат преди година, сподели, че щурмът на Капитолия представлява "най-опасния момент за нашата демокрация от век насам".

"Днес ние се позоваваме на лекарството, което бащите основатели са предвидили за точно такъв беззаконен президент: импийчмънт, оповести Шиф. - По-важното е, че днес започваме дългият път към възстановяването. За да запазим това свещено място, тази цитадела на демокрацията, за себе си и за потомството, нека кажем - стига вече. Достатъчно."

Републиканската конгресменка Деби Леско посочи, че няма смисъл да се преминава през импийчмънт, след като президентът така или иначе ще напусне Белия дом след седмица.

"Във времена, в които страната ни се нуждае от това да бъде единна, притеснително е, че много колеги сред демократите са избрали да започнат процедурата по импийчмънт срещу президента, след като му остават само седем дни на власт", заяви тя.

Демократът Джейми Раскин сподели, че членовете на Камарата "е можело да умрат" по време на превземането на Капитолия на 6 януари. Той припомни, че тълпата е издигнала бесилка пред сградата на Конгреса и е била чута да скандира "Обесете Майк Пенс". После добави, че някои от нахлулите в сградата са влезли в офиса на Нанси Пелоси и са били чути да крещят: "Къде е Нанси?"

"Може да са били на лов за Пенс и Пелоси, за да организират преврата си, но всеки от нас в тази стая в момента е можело да умре", каза Раскин.

Лидерът на републиканците в долната камара Кевин Маккарти заяви, че президентът носи отговорност за щурма на Капитолия.

"Президентът носи отговорност за атаката в Конгреса от престъпници. Трябваше веднага да осъди тълпата, когато видя какво се получава. Тези факти изискват незабавни действия на президента Тръмп “, каза Маккарти.

Той определи атаката като "атнидемократична, антиамериканска и престъпна".

Маккарти заяви, че импийчмънтът на Тръмп ще раздели страната допълнително и призова Конгресът да се съсредоточи върху обединяването на американците.

"Вярвам, че импийчмънт на президента за толкова кратък период от време би бил грешка. Не са проведени разследвания. Не са проведени изслушвания", посочи той.