Ако не ви е страх от ислямисти и внезапни революции, както и ако имате финансова възможност, сега е моментът за една пълноценна екскурзия до Египет. След близо 4-годишна реставрация, Сфинксът от древен Египет на платото Гиза - един от най-посещаваните паметници в света, отново става достъпен за туристи, предава сайтът Artprice.

Бяха заменени каменни блокове с появили се по тях опасни цепнатини в лявата част на импозантната статуя. Вратът на човеко-лъва също бе реновиран, и то с материал, защитаващ от корозия. Сега за пръв път посетителите имат възможност да се приближат непосредствено до Сфинкса. По-рано подходът към паметника бе закрит, а любителите на древността можеха да разглеждат монумента само отдалече.

Сфинксът се реставрира редовно заради замърсяването от въздуха и щетите, които му нанасят подземните води. Скулптурата, направена от варовик, представлява образ на полу-човек, полу-лъв и се намира между пирамидите в Гиза край столицата Кайро. Археолозите все още гадаят точното му предназначение, като повечето вярват, че е бил построен за религиозни и астрономически цели.

Специалистите са извършили и няколко "козметични" процедури. Те изчистиха тялото на Сфинкса от солите, чието пагубно влияние заплашва целостта на паметника. Върху "болните" места се нанася разтвор от негасена вар, която с времето се заздравява, превръщайки се при взаимодействието с въглеродния диоксид от въздуха в неразтворим калциев карбонат.

Предишната реставрация на паметника бе през 2006 година. Възстановителни работи се предприемат средно на всеки 8-10 години.

През последните 3 години Египет преживя две революции, което се отрази зле на туристическата индустрия на страната. Посетителите на древните паметници намаляха многократно. Властите правят всичко възможно да върнат интереса към уникалното историческо богатство на Страната на пирамидите.