Тенденцията в разпространението на коронавируса, благодарение на въведените противоепидемични мерки, е изключително добра.

Това отчетоха здравните власти на редовния си брифинг в четвъртък. Освен на преглед на ситуацията в страната във връзка с пандемията, темповете на ваксиниране, резултатите от проверката около скандала в Сандански, немалка част от пресконференцията беше посветена и на размисли на министъра на здравеопазването Костадин Ангелов за политиците и изборите с рефрена "политиците мислят само за изборите".


"Ако мислим само за изборите, без да мислим за здравето на българите, трябва да избираме нов народ"

"Политиците трябва малко да спрат да експлоатират темата за изборите, но ако продължим да мислим само за тях, без да мислим за здравето на българите и как да им решим проблемите, трябва да избираме нов народ", каза днес здравният министър, без конкретно да обяснява какво има предвид.

Здравните власти начело с министър Ангелов и главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев бяха първите поканени на консултациите, организирани от президента Румен Радев, преди той да реши кога окончателно да се проведат редовните парламентарни избори. На тази среща се разбра, че прогнози за развитието на епидемията не може да прави никой нито в България, нито в Европа, нито в света, както и че протокол за изборите от страна на здравните органи ще има, но когато има дата за вота.

Вчера Ангелов уточни, че по протокол ще започнат да работят месец-месец и половина преди датата на вота, а иначе се изготвяли общи противоепидемични правила. Все още не е решено окончателно как ще гласуват например карантинирани и намиращи се в изолация хора с право на глас, как ще бъдат защитени секционните комисии и т. н. Пак вчера Ангелов каза, че има готовност да бъдат ваксинирани членовете на секционните комисии, но днес уточни, че всъщност основните усилия трябва да са насочени към мобилните секции. А и добави, че ваксинирането е доброволно.

Министърът не скри и раздразнението си от критиките, че България не е договорила достатъчно ваксини - става дума основно за началния етап. Страната заложи на по-голямо количество от ваксината на "АстраЗенека", но тя закъсня и ще бъде одобрена към края на януари на европейско ниво. Първа се оказа готова и одобрена ваксината на "Пфайзер/Бионтех", от която първите доставки са по-малки. Вчера стана ясно, че има договорени от българска страна допълнително 2,9 млн. дози от ваксината на "Пфайзер/Бионтех", но те вероятно ще бъдат получени след втората половина на годината.

Критики по отношение на правилното планиране и темповете на ваксинзация отправи преди дни евродепутатът Радан Кънев.

 
Ангелов и днес отново повтори, че ваксини ще има за всички българи. 

"Виждам какво се случва - различни български политици да се опитват да прокарат една или друга мисъл, че България не е осигурила достатъчно ваксини за гражданите си. Това категорично не е вярно. На всеки един български гражданин, който желае да се ваксинира, държавата му е осигурила ваксина. Има осигурени ваксини за всеки български гражданин", каза днес министърът, отново говорейки неконкретно.

Според него време било да се решават проблемите на всеки един български гражданин. 

"Не е въпрос да се опитваме по един или друг начин, говорейки, да спечелим доверието на хората. Въпросът с пандемията на COVID -19, въпросът с ваксините не са въпроси, които трябва да се политизират. За последните 30 години се нагледахме на политици, които се опитват да решат проблемите на цяла България или на отделни групи хора. Дойде времето, в което трябва да решим проблемите на всеки един гражданин. Виждате какви обещания се дават от политическите сили. Както се шегува един много добър мой приятел - почти всичко вече е обещано, само търсим хората, които могат да го изпълнят. Нека българските граждани, те са информирани, да могат да разграничат истината от лъжата. Доверието се печели с ясни резултати, доверието се заслужава, не се иска", каза още министърът. 

27-о място в ЕС по заболеваемост, девето - по смъртност 

"Доживяхме времето сега да сме на 27-о място в ЕС и Европейското икономическо пространство със 154 на 100 хил. души заболеваемост, на Балканите сме на шесто място. Смъртността е 13,7 на 100 хил. и това ни поставя на девето място в ЕС", отчете главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. 

"Всичко, което се случва в страната, се дължи на взетите мерки", обяви още на брифинга проф. Костадин Ангелов.

Разликите в заболеваемостта между отделните региони вече не са толкова отчетливи. В Разград тя е най-ниска със 75 на 100 хил. души, най-висока е във Враца с 240 на 100 хил. души. Заетостта на леглата за неусложнени пациенти с COVID-19 е 32 на сто, в интензивните отделения е 44 на сто.

Броят на излекуваните пациенти за последните седем дни е три пъти по-голям от този на новозаразените - съответно 14 853 срещу 4023.

Според Кунчев след спада около празниците в броя на тестовете сега той се нормализира и "вървим съм средни показатели за Европа". 

"Ако видите картата на Европа, там има две зони в светли цветове - Скандинавието, но без Швеция, и Балканите, благодарение главно на България и Гърция", добави главният държавен здравен инспектор.

Най-зле в Европа изглежда ситуацията във Великобритания и Чехия. Като началникът на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски отбеляза, че в Обединеното кралство има над 30 на сто увеличение на хоспитализираните спрямо най-тежките периоди от пролетта, не е добро положението и в Чехия, в Нидерландия има няколко огнища. Като всичко това той свърза с новата вариация на коронавируса. Той го определи като "обезпокояващи факти" и поиска "да не се отслабва бдителността на всеки гражданин, да се спазват мерките, да се избягват масовите събирания"...

Брифингът не мина и без няколко кратки мотивационни речи от здравния министър, който отново повтори известните си фрази за българските граждани, които трябва да са най-информираните в Европа и как той не иска българските граждани да са оздравели, а здрави. Имаше и призиви, че "само заедно ще излезем победители". Имаше и встъпителни слова на благодарности към медици, медии и граждани и споделяне на наблюдението, че "там, където свършва информацията, започва страхът".

Какво е показала проверката в Сандански

Проверката около скандала с ваксинацията в Сандански е приключила, докладът е пристигнал при министъра вчера вечерта. Сред ваксинираните са били четирима общински съветници, лице от семейството на управителя на болницата, общински служители. Според заключенията от проверката крайният срок, в който ваксините е можело да бъдат използвани, е 10,35 ч. на 11 януари, а имунизацията в Сандански е направена на 8 януари, т.е. в срок по-малък от допустимия. (Едно от обясненията на местните власти и на управителя на общинската болница беше, че ваксините вече са били доставени от РЗИ, а много медицински лица от предварителния списък не са се появили да бъдат имунизирани и тогава на помощ са се притекли няколко общински съветници доброволци, само и само ваксините да не бъдат изхвърлени.)

Според министъра в РЗИ-Благоевград не са отчетени сериозни нарушения, които да са основания за "налагане на най-тежкото наказание". Ангелов щял да доизяснява нещата с директора на РЗИ. Министърът отново подчерта, че болницата в Сандански е общинска, т. е. той не може да уволни управителя на местното лечебно заведение, в противен случай би го направил.

Директорът на болницата в Сандански Илия Тонев призна, че дъщеря му е имунизирана.

„В последния момент се наложи и на дъщеря ми да направя ваксина“, каза той пред БНР.

Според д-р Тонев обаче нарушение на закона няма.

„От чисто юридическа гледна точка няма никакви нарушения. Защото в плана пише приоритетно, не пише задължително. Сто и шест души от 450 души персонал изявиха желание за ваксинация“, каза той.

Възобновяване на плановия прием в болниците с антигенен тест

"Началото на февруари е далече, да говорим за следващата седмица - възстановяваме част от практическото обучение в училищата и в университетите."

Така здравният министър отказа да обсъжда какви мерки ще бъдат облекчени след изтичането на сегашните ограничения, които са в срок до 31 януари.

Между другото той съобщи и новината за възобновяването на плановия прием и съответно плановите операции в болниците, който е спрян още от края на октомври, преди затварянето на нощните заведения.

Задължително преди постъпването в болница ще се прави в самото лечебно заведение безплатен антиген тест за коронавируса.

И тук министърът амбициозно обобщи: "Два са стълбовете, на които държим особено много - българското образование и българското здравеопазване."