Унгария постигна споразумение с китайската компания "Синофарм" (Sinopharm) за закупуване на ваксини срещу коронавирус, китайско производство, заяви днес началникът на канцеларията на унгарския премиер Виктор Орбан, Гергей Гуяш, цитиран от Ройтерс.

Той каза също на правителствен брифинг, че втората вълна на пандемията е достигнала пика си в Унгария и броят на новозаразените спада, но рестрикциите все още не могат да бъдат разхлабени.

Сесилия Мюлер, главен здравен администратор на Унгария, получава инжекция с ваксината на "Пфайзер-Бионтех". Снимка АП / БТА

От 11 ноември всички средни училища са затворени, както и хотелите и ресторантите, с изключение на продажбите на храна за вкъщи, в сила е полицейски час от 20.00 ч., а събиранията са забранени.

Гуяш заяви, че пратките с ваксини по програмата на Европейския съюз пристигат прекалено бавно, със седмични доставки от по-малко от 100 000 дози и Унгария ще продължи преговорите с Русия и Китай за покупка на допълнителни количества ваксини.

"На практика постигнахме споразумение със "Синофарм", каза началникът на премиерската канцелария и допълни: "Първата пратка ще включва до един милион дози".

Времето на пристигането на пратката с китайски ваксини зависи от това, колко бързо унгарските здравни власти ще разрешат прилагането на препарата на "Синофарм", с който вече са имунизирани близо 20 милиона души, допълни Гуяш.

Унгария към днешна дата е получила 129 860 дози ваксина и е ваксинирала малко над 96 000 души, използвайки ваксина на "Пфайзер" (Pfizer) и "Модерна" (Moderna), посочи служителят.

ЕК: Може, но на своя отговорност. И без паралелни преговори

Всяка страна членка има правото да води собствени преговори за закупуване на каквито и да било ваксини от където и да било. Еврокомисията обаче не иска никоя страна да води паралелно с нея преговори. Това означава,че става дума за препарати, които към този момент не са част от стратегията на ЕС за ваксиниране.

Такъв бе коментарът специално за Клуб Z на говорителя на Еврокомисията Стефан де Кеерсмаакер.

Той припомни, че обикновено в ЕС се използват ваксини, получили одобрението на Европейската агенция за лекарствата (ЕМА). Всяка страна членка има правото сама да одобри извънредно препарати. Това обаче ще важи само за нейната територия. Отговорността за използването и последиците ще бъде изцяло на тази държава, допълни Де Кеерсмаакер.