БСП е внесла законопроект за нов Закон за горите. Това стана ясно от изказване на червената депутатка Корнелия Нинова. Според нея с предложените промени ще бъде спряна незаконната сеч.

Новите текстове включват отпадане правото на арендаторите на горски фонд да ограничават достъпа до него т.е. да се забрани поставянето на заграждения. Друга мярка е поставянето на джипиеси и чекиращи устройства в камионите, които превозват дървесина, за да може Агенцията по горите да следи къде се намират.

"Незаконната сеч е и една от причините за наводненията през миналото лято", припомни социалистката Корнелия Нинова.

От БСП предлагат решенията за териториалния обхват на горските стопанства, да се вземат от Министерския съвет, а не както досега от Министерството на земеделието и горите. Друга промяна в закона е въвеждане и ограничение на производство на електрическа енергия от необработена дървесина, която се продава на преференциални цени.

"Предлагаме комплексни мерки в Закона за горите, с които да се сложи край на беззакония, на корупция, на незаконна сеч и незаконен износ на българска дървесина", обясни Нинова.

Светла Бъчварова от БСП допълни, че левицата е прокарала промени в Закона за горите в 42-то Народно събрание, но се оказало, че те са недостатъчни и затова сега предлагат нов закон. Социалистите поискаха още да се направи  регистър на хората, които получават енергийни помощи под формата на дърва за отопление.