Оказва се, че в сравнителен план, когато се съпоставят с другите народи, българите не са особено щедри и склонни към дарителство. България заема не престижното 126-о място от 140 страни. Това показват данните от Световния дарителски индекс. Световният дарителски индекс 2014 (World Giving Index) се основава на данни от световното проучване на Галъп (Gallup World Poll), осъществено в 135 страни през 2013 г., които заедно представляват около 94% от населението на света (около 4.96 милиарда души). Анкетирани са 130 хил. души. Индексът се изчислява въз основа на резултатите в три категории - помощ към непознат, даряване на пари и доброволчество.

Червеният цвят означава най-високото ниво на дарителство, наситено синият - най-ниското. Белият цвят маркира държавите, в които не е провеждано проучването. България е оцветена в наситено синьо.

България запазва дарителския си индекс (19) от предходната година, но пада с осем места в класацията (от 118-то на 126-то място), тъй като в други страни проявите на щедрост са отбелязали растеж.

У нас хората, които са помагали на непознат са нараснали с един процент - 37%. Това е най-високото равнище, откакто страната ни участва в това проучване. Запазва се делът на хората, ангажирани с доброволческа дейност - 7%. Дарилите пари са намаляли с един процент спрямо предходната година и сега са 14%. За сравнение през 2011 г. са били 10%. Най-често представята ни за даряване са свежда до изпращане на SMS с текст DMS... на номер....Или да дарим като изпразним от гардероба си старите и непотребните си дрехи. 

България е в дъното на световната класация. Последна е и спрямо десетте страни в Източна Европа, участвали в проучването. Унгария е на първо място, следвана от Беларус и Словакия.

Трябва да се отчита, че изследването е правено през 2013 г. и може да се предполага, че не отчита благотворителността, свързана с големите наводнения в страната през 2014 г. Като цяло експертите смятат, че в условия на големи бедствия съпричастността и даряването се засилват. 

Най-щедри в света са САЩ и Мианмар

Първи в класацията са две твърде различни дължави - САЩ и Мианмар с по 64%. . Докато САЩ присъстват и в трите подкатегории в челната десетка, силата на Мианмар е в даряването на пари. 91 на сто от анкетираните са казали, че даряват пари. Обяснението се търси във факта, че това е много важен момент за будистката традиция на Тхеравада, която е основополагащата религия в страната. Там много силен е институтът на будистките монаси, които оцеляват чрез даряване от хората, т. нар. дана. Друга страна със силен Тхеравада будизъм - Шри Ланка - също намира място в челната десетка на класацията.

Не могат да се извеждат зависимости между склонност към даряване в жителите на дадена страна и икономическо състояние и т. н. По-скоро народопсихологически особености обясняват дали щедростта и готовността да се помага е развита в дадено общество. 

В световен мащаб броят на хората, които са помогнали на непознат през 2013 г., се е увеличил с 226 милиона за година и 132 милиона души повече са били доброволци, сочат още данните.

В топ 10 влизат САЩ и Мианмар, Канада и Ирландия (4) и Нова Зеландия (5). В челната десетка са още Австралия (6), Малайзия и Великобритания делят 7-мото място, Шри Ланка (9) и Тринидад и Тобаго (10).

В дъното на класацията са Йемен (136) и Венецуела (135).

Само пет от страните в топ двадесет са членове на Г-20, групата, представляваща най-големите икономики в света. Единадесет държави от Г-20 са извън Топ 50 и три от тях са извън Топ 100.

Големите скокове в класацията

Иглежда значително въздействие върху дарителството в Малайзия е оказал тайфунът „Хаян". Страната се е изкачила от 71-во до 7-мо място в Индекса, като значителнен ръст се наблюдава и в трите аспекта на дарителство. Най-вероятно този резултат отразява хуманитарната помощ на Малайзия за пострадалите им съседи на Филипините.

Ирак бележи огромен скок в дела на хората, които помагат на непознат - от 42% през 2012 г. на 75% през 2013 г. Вероятно тези показатели отразяват реакцията спрямо нарастващото насилие в Ирак и повишената необходимост да се помогне на жертвите.

Мъжете и жените

Въпреки разликата в икономическата заетост, която все още съществува между мъжете и жените, в страните с високи доходи жените като цяло са по-склонни да дават пари за благотворителност. В страните със средни и ниски доходи по-склонни да даряват са мъжете.

Трите аспекта на дарителството

Помощ на непознат
• Американците са най-склонни да помогнат на непознати в сравение с всяка друга нация през 2013 г. (79%), а страната може да се похвали, че е на трето място по брой хора, които го правят.
• Ирак и Тринидад и Тобаго делят второто място по брой на хората, които помагат на непознат (75%), следвани от Ямайка и Либерия, делящи си четвърто място (73%)
• Китай оглавява класацията за най-голям брой хора помогнали на непознат (поради броя на населението). Почти 409 милиона души са помогнали на непознат в Китай.

Даване на пари
• Делът на хората, които са дарили пари, е намалял през 2013 г. с 0.6 % в сравнение с 2012 г., което отразява спад в БВП през същия период.
• Мианмар е на първо място - 91% са дарявали пари.
• Малта (78%) е на второ място, следвана от Тайланд (77%), Ирландия (74%) и Великобритания (74%)
• САЩ се присъединява към челната десетка за първи път от 2011 г. в даряването на пари
• Хората над 50 години са по-щедри. Даряването на пари се увеличава с възрастта. По-младите дават по-малко. Вероятно това се дължи на високата безработица сред младите хора по целия свят, която продължава да се увеличава.
 

Доброволчество
• Туркменистан е на първо място в списъка на страните с най-висок дял на хората, които даряват от времето си (53%), следван от Мианмар (51%), Шри Ланка (50%) и Узбекистан (46%)
• Доброволчеството в Ирландия и Нигерия се е увеличило съответно с 4% и с 5%, спрямо предходната година, а в Малайзия се наблюдава ръст от 22%, което изкачва тези страни в челната десетка.
• Индия има най-много доброволци - 186 500 000 души.
• 22,8% от мъжете и 19,5% от жените доброволстват в световен мащаб.