Германските власти разрешиха днес строителството на газопровода "Северен поток-2" в нейни води да продължи, предадоха световните агенции, цитирани от БТА. 

Решението на Федералната агенция за мореплаване и хидрография може да бъде обжалвано, което би поставило нова пречка пред проекта, силно критикуван от САЩ, някои европейски страни и екологични организации.

Новото разрешение дава възможност за незабавно начало на строителните дейности в изключителната икономическа зона на Германия.

Почти завършеният "Северен поток-2" ще удвои количествата газ, внасяни директно от Русия през Балтийско море. Според САЩ обаче съоръжението ще застраши енергийната сигурност на Европа, увеличавайки зависимостта й от Москва, и Вашингтон наложи санкции срещу проекта. 

Кремъл отговори с обвинения, че позицията на САЩ се дължи на желание да увеличи собствените си продажби на втечнен природен газ. 

Работата по проекта бе спряна, след като под заплахата с американски санкции швейцарска компания изтегли кораба, полагащ тръбите. Сега е задействан руски кораб, който обаче е от различен тип и поради това е необходимо ново разрешително, уточнява АП.

Според Газпром остава да бъдат довършени 6 процента или около 150 км от съоръжението.