Pfizer временно ще намали доставките на ваксината си срещу коронавируса за Европа, докато повиши производствения си капацитет, предаде БТА.

Това съобщиха компанията и норвежкият Институт за обществено здраве, цитирани от Ройтерс.

„Очаквахме 43 875 дози от ваксината от Pfizer през третата седмица на месеца. Сега, изглежда, ще получим 36 075 дози", се казва в изявлението на Института в Осло.

Намаляването на доставките е свързано с реорганизация на производството на ваксината и обновяване на обемите му. Когато този процес завърши, Pfizer ще може да увеличи производството на ваксината от 1,3 милиарда дози годишно до 2 милиарда дози.

Временното намаляване на доставките ще засегне всички европейски държави. Все още не се знае в какви срокове компанията ще завърши да обновява производството си.

От Pfizer уточняват, че са направили промени в производствения процес и съоръженията, които ще изискват допълнително одобрение от регулаторите.

„Макар че това временно ще се отрази на доставките в края на януари и началото на февруари, то ще осигури значително увеличаване на дозите за имунизиране, които ще са налични в края на февруари и март“, съобщават от компанията.

Норвегия не е страна членка на ЕС. Тя обаче получи достъп до ваксините, придобити от блока, благодарение на Швеция, която ще купи повече от необходимото за себе си и ще продаде излишъка на Норвегия.

Съобщението на Pfizer разтревожи правителствата на Дания, Естония, Литва, Латвия, Финландия и Швеция. В писмо до Еврокомисията те я призоваха да упражни натиск върху компанията, за да гарантира стабилност и прозрачност на навременните доставки от ваксини.

Писмото е от здравните министри на шестте държави. Те смятат, че забавянето ще се отрази на направените вече графици за ваксинация, както и на доверието във ваксинационния процес.

В Португалия, където е на посещение, предсездателят на ЕК Урсула фон дер Лайен заяви, че знае за намалените доставки. Тя разговаряла с изпълнителния директор на Pfizer. Той уверил, че през първото тримесечие ще бъдат доставени всички планирани за този период дози.