Приключва един управленски мандат, който се радваше на парламентарен комфорт.

Това каза днес в студиото на БНТ бившият председател на БСП Михаил Миков.

Според него мандатът на правителството на ГЕРБ приключва "с малко мъгла по отношение на конфигурацията на следващия парламент", тъй като социологическите изследвания не говорят за ясна алтернатива на сегашното управление.

Като критика към съпратийците си той каза, че въпреки декларациите за нови политики, големият дефицит, според него, остава именно "в промяната на политиките".

Миков очерта основните особености на процесите, които протичат в БСП в момента. Той е на мнение, че партията безапелационно тръгва против демократични принципи, свързани с цялата ѝ вековна история. Това си твърдение той подкрепи с примери от местните партийни организации в страната извън факта на изключването на Георги Гергов от пловдивската организация. "Правят се игрички по места, за да се осигури подходящият човек."

"Гергов беше изключен заради изявление", каза Миков.

Покрай шума около Гергов са били отстранени или се възпрепятства изборът по места на други членове на Националния съвет. БСП не се очиства от "гербаджиите" в своите редици, а това са манипулации, с които си служат пуснатите да говорят по медиите от името на ръководството, убеден е Миков.

Върви процес на централизация на партията, на откъсване на националното ръководство от местните организации, процеси на разделение и противопоставяне, казва още той.

Михаил Миков даде добра оценка на ролята президента.

"Президентът Радев се утвърди като самостоятелен политик", каза бившият председател на парламента и подчерта, че тече опит от страна на ръководството на БСП да намали неговия авторитет.

Що се отнася до предстоящите парламентарни избори и исканите промени в закона, бившият лидер на Столетницата смята, че говоренето по изборното законодателство е закъсняло. Такива промени е можело да се дискутират по-рано, преди лятната сесия на парламента.

След изборите на 4 април Миков очаква сложна конфигурация за конструирането на следващото управление на страната и по-голяма фрагментация на парламента - ситуация, в която "трудно ще може да се наложи на обществото лява политика".