„ГЕРБ е направена двойна грешка - Бойко Борисов изгони Цветан Цветанов и Цветанов говори срещу ГЕРБ“.

„Беше грешка Борисов да изгони Цветанов“.

Това каза пред БНР днес депутатът от ГЕРБ Георги Марков в интервю с прогноза за предстоящите парламентарни избори на 4 април. По думите му в партията има „вентилатори“ - така нарече хората, които погрешно съветват министър-председателя и лидер, и предупреди, че „с вентилацията трябва да се внимава“.

Според бившия конституционен съдия БСП ще загуби и тези избори - всъщност ги е загубила през 2017 г.  Марков, който е сред поддръжниците на тезата за въвеждане на мажоритарна изборна система, добави:

„ГЕРБ влезе в новото Народно събрание и каза, че ще внесе предложение за мажоритарни избори. БСП не се потруди да направи анализ и да реши дали да не изненада ГЕРБ, като гласува за този закон. Ако социалистите бяха гласували и ако изборите на 4 април бяха мажоритарни, ГЕРБ щеше да е в трудна ситуация.“.

„Непрекъснато се занимаваме с всичко друго, но не и с характера на избирателната система. Затова ще се събудим с един слаб парламент, който няма да създаде правителство. Партиите са слаби“.

И прогнозира, че може да се стигне до "избори до дупка". 

Според Георги Марков  „няма ГЕРБ без Бойко“:

„Най-лошата ситуация, в която Бойко може да попадне, е лидер на опозицията. Да си пуши пурата и да им вика - „правете кворума, управлявайте, да ви видя“. Натам отива работата, да се играе 2013 година“.

През 2013 г., след като първият кабинет "Борисов" подаде оставка, ГЕРБ спечели изборите, но остана в опозиция, защото нямаше достатъчно гласове да формира самостоятелно правителство. Такова напавиха БСП и ДПС с премиер Пламен Орешарски, а Борисов бе за кратко (защото и мандатът на кабинета "Орешарски" бе кратък) водач на ГЕРБ в опозиция в парламента.

По повод датата за избори 4 яприл, избрана от президента Румен Радев, Марков, който е и бивш конституционен съдия, каза:

 

"Ако ситуацията наложи, президентът може да промени датата на изборите, но в рамките на конституционния срок - два месеца след приключване на работата на парламента."