От фейсбук тръгна един списък, в който уж са най-големите вложители в КТБ. Не знаем истина ли е или не!

Дали имената на фирмите и гражданите са верни или не ще се разбере само ако падне банковата тайна за трезори с отнет лиценз, предложение което е записано в законопроект, внесен не от някой друг, а от ДПС депутата Делян Пеевски.

А неговото име например го няма в нито един от тиражираните именници на вложители в КТБ. Включително и в последния.

И все пак списъкът е факт, а още на пръв поглед от него правят впечатление няколко неща. Първо - това са снимки на компютърен екран, които много приличат на таблици от банкова база данни. Второ - много от имената, които присъстват в списъка, разпространен от Иван Рачев станаха известни по-рано. Например, водещият депозант в КТБ е ... прочети на обратно! Та БТК ("Виваком") сама обяви, че държи в трезора на мажоритарния си собственик малко над 71 млн. евро.

Също публично известен факт бе и информацията, че столичната Топлофикация има 90 млн. лева в трезора на Цветан Василев. В "списъка на Рачев" е посочено с точност. Парното е с влог за 89 589 741 лева, за които Столична община реши да търси вариант за цесия на 6 ноември т. г. От същата дата обаче бе отнет лиценза на банката на Цветан Василев и Топлофикация засега "гори" жестоко от случката с КТБ. 

Освен това още през юли сайтът Noresharski.com публикува част от имената на известни личности с депозити и кредити в КТБ от списък, с който "Протестна мрежа" разполагала.

Тогава бе обявено, че собствениците на най-големите депозити в КТБ съвпадат с имената на син на бивш син военен министър и неговата половинка, тв журналистка и продуцентка на светски предавания. Депозитите са съответно малко над 20 млн. лв и малко над 10 млн лв. В сегашния списък на топ 510 вложители в КТБ на 14-о място фигурира името на човек, който отговаря на това описание, а жена му също е включена под №29. Сумите на влоговете им съвпадат напълно с обявеното от Noresharski.com. 

Какво още прави впечатление от новия списък?

Общият сбор на всичките 510 големи вложители в КТБ е точно за 1,851 милиарда лева, показаха изчисления на Клуб Z.  Това са точнно една трета от всички депозити в трезора на Цветан Василев.

Освен любопитни имена на политици, магистрати и известни личности с влогове във внушителен размер прави впечатление и присъствието в списъка и на много държавни и общински предприятия и общини. 

Сектор енергетика е представен с многомилионни влогове на Булгартрансгаз и Българския енергиен холдинг. Само депозитите на тези две дружества са за над 100 милиона лева. Има и други - "Мини Марица Изток", "Булгаргаз", НЕК и АЕЦ "Козлодуй". В интерес на истината в седмицата преди КТБ да бъде поставена под особен надзор някои от енергодружествата се опитаха да изтеглят средствата си от банката, но според признанията на тогавашния ресорен министър Драгомир Стойнев самият той ги е съветвал да не го правят.

Отделно държавната компания за търговия с оръжие "Кинтекс" виси с над 36 милиона лева. Тук са и парите на военния завод "Терем".

Транспортните фирми също горят.

Летище София е имало в банката над 28 милиона лева, а сред големите вложители са също така и "Ръководство на въздушното движение", Национална компания "Железопътна инфраструктура", "БДЖ-Товарни превози", ДП "Пристанищна инфраструктура". 

В списъка е и Националния гаранционен фонд за кредити на малки и средни предприятия към Българската банка за развитие, Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол и Българската агенция за експортно застраховане.

От списъка става видно и че много от договорните фондове на други банки са имали значителни депозити в КТБ. Това важи преди всичко за ДСК и за ОББ.

КТБ освен това е била любима и за много от общините в България. Влогове в трезора за големи суми имат десетки от тях. Някои от общините са малки като Борован, но други са сред най-големите в България - Бургас. Морският град, в който общинският съвет единодушно подкрепи влизането на веригата Lafka, е държал в КТБ над 21 милиона, което му отрежда фаталното 13-о място в класацията на депозантите в КТБ.

В списъка на вложителите са и голяма част от ВУЗ-овете в страната. Любопитно е и присъствието на Сливенската митрополия, която е депозирала над 1,4 млн. лева в банката на Цветан Василев, вероятно натрупани от богоугодни дейности