Автомобилният гигант Audi планира да се откаже напълно от двигателите с вътрешно горене в близките 10-15 години.

Напредъкът на електромобилите и все по-големият натиск за опазване на околната среда води до това, че на практика всяка от големите компании започва да планира този процес от сега.

Главният мениджър на компанията Маркус Дюсман е коментирал пред германско издание, че икономическият успех трябва да е ръка за ръка с опазването на природата.

Някои компании ще са дори по-бързи от Audi, която има много модели коли с ДВГ в много различни класи автомобили и едва ли ще спре всички накуп. Но Nissan планира напълно спиране на двигатели с вътрешно горене в Китай само след 5 години.

Aston Martin очаква над 20% от печалбите им да идват от електромобили до 2024 г. А от Volvo работят върху електромобили и електрически камиони с амбицията да минат към производството им изцяло до десетилетие. Bentley планира това да стане до 2030 г.

Някои държави по света вече си правят регулаторни планове. В Китай вероятно ще се забрани продажбата и производството на двигателите с вътрешно горене около 2035 г., в Япония и Великобритания - до 2030 г. Според специалисти до края на 30-те години на века повечето хора вече ще имат електромобили и ще се върви към пълна забрана.