Китайският техногигант Huawei понесе нов удар от администрацията на Тръмп - САЩ отнема определени лицензи за продажба на чипове от ключовия американски производител Intel. И планира да отхвърли много други искания на техногигантите, съобщи Ройтерс.

От Huawei и Intel засега не коментират решението.

Дори в последните дни на президенството си Тръмп не отстъпва от натиска си върху китайската компания, която счита за пряко свързана с Китайската комунистическа партия. От началото на мандата си той наложи серия от тежки санкции, които ограничиха възможностите на Huawei да произвеждат чиповете си, да ползват услугите на Google в смартфоните си и да имат достъп до множество от ключовите развиващи се технологии.

Според Вашингтон Huawei са заплаха за националната сигурност. Въпреки това през последната година имаше частични отстъпления - американските компании имаха нужда да могат да преговарят и търгуват с Huawei и други китайски компании при развитието на нови поколения технологии като 5G, Wi-Fi 6 и други.

Сега обаче американското търговско министерство отново планира да отнеме значителен брой искания за лицензи за износ на продукти на компанията. За момента са отнети осем лиценза от четири компании, търгували с Huawei, включително японската Kioxia Corp, преди известна като департамента на Toshiba за компютърна памет.

От Huawei се надяват на по-толерантно отношение от следващата администрация, но според експертите това е празен оптимизъм - темата за китайските компании и мерките срещу китайската експанзия е една от малкото, които обединяват републиканци и демократи в САЩ.