ФБР проверява всички 25 000 войници от Националната гвардия, позиционирани във Вашингтон, предаде Асошиейтед прес. Това се дължи на съмненията за подготвяне на атаки срещу политици в деня на инаугурацията на избрания за президент Джо Байдън на 20 януари. 

На 6 януари разярени тръмписти щурмуваха сградата на Капитолия в опит да предотвратят официалното признаване на победата на демократа от Конгреса.

Има опасения, че някои от войниците, назначени да защитават столицата през следващите няколко дни, могат да представляват заплаха за Байдън и конгресмените.

Секретарят на американската армия Райън Маккарти заяви пред Асошиейтед прес в неделя, че войниците са наясно с потенциалната заплаха. Той предупреди командирите да следят за проблеми в своите редици с наближаването на инаугурацията. Досега обаче не са забелязани доказателства за заплахи, а вътрешната проверка засега не е сигнализирала за проблеми.

"Ние непрекъснато преминаваме през процеса и преглеждаме втори, трети път всички от лицата, назначени за тази операция", каза Маккарти в интервю, след като той и други военни лидери преминаха през изчерпателна тричасова тренировка за сигурност в подготовка за сряда.

Той каза, че военнослужещите от гвардията също се обучават как да идентифицират потенциалните вътрешни заплахи. Около 25 000 членове на Националната гвардия пристигат във Вашингтон от цялата страна - поне два и половина пъти повече от броя на присъстващите военни при предишните инаугурации. И докато военните редовно проверяват редиците си за войници с екстремистки връзки, прегледът на ФБР е бонус към досегашния мониторинг.

Множество служители разясниха, че процесът по проверка е започнал, когато първите войски на гвардията са започнали да се разполагат в окръг Колумбия преди повече от седмица. По план тя ще завърши до сряда.

В ситуация като тази проверката на ФБР включва пускане на имената на хора през бази данни и списъци за наблюдение, поддържани от бюрото, за да се види дали има поводи за тревога. Това може да включва участие в предишни разследвания или връзки с терористични фракции, споделя Дейвид Гомес, бивш надзорник по национална сигурност във ФБР.

По данни на Маккарти няколко войници от Националната гвардия са присъствали на митинга на Тръмп, но не е ясно колко са участвали в щурма на Капитолия. Засега само двама от действащите военни са арестувани във връзка с превземането на сградата на Конгреса.

"Ако има индикации, че някои от войниците са изразявали екстремни възгледи, или ще бъдат предадени на органите на реда, или ще бъдат незабавно наказани по съответния ред в командната верига", заяви шефът на Националната гвардия генерал Даниел Р. Хокансон.

В Националната гвардия и преди са се извършвали внимателни проверки на военнослужещите, но обикновено те са били във връзка с предполагаемата им принадлежност към ислямистки терористични организации като "Ал Кайда".