СИМОНА РУСЕВА

Жертвите от вчерашния кървав атентат в синагога в Ерусалим станаха пет. През нощта в болница от раните си е издъхнал израелски полицай.

Двама палестинци нахълтаха вчера с брадви и ножове в синагота в ерусалимския квартал Нар Ноф, населеляван предимно от ортодоксални евреи. Престъпниците заклаха четирима души, преди да бъдат покосени от полицейски куршуми. Петима тежко ранени все още се борят за живота си.

Това е първо нападение над синагога в конфликта на Израел с палестинците.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху разпореди да бъдат срутени къщите на атентаторите, като преди това обитателите бъдат предупредени да ги напуснат.

“Предизвикани сме да се борим за Ерусалим, това е нашият Вечен град. В тази борба трябва да сме единни, това е повелята на деня”, написа Нетаняху в Туитър. Той нарече атентаторите “животни в човешки образ” и оповести затягане на полицейските мерки.

Наред с къщите на касапите от вчера, беше срутена и тази на семейството на Абд ал Рахман ал Шалуди (21 г.), който на 22 октомври т. г. заби колата си в множество на трамвайна спирка в Ерусалим. Тогава загинаха жена и  тримесечно бебе, имаше и ранени. Палестинецът беше застрелян от полицай.

“Събарянето на къщите на атентатори е ясно послание към всички, които причиняват болка и щети на израелските граждани”, се посочва в официално съобщение на отбранителното министерство на Израел. 

От вътрешното министерство днес съобщиха, че се подготвя наредба, по силата на която ще се разреши на израелски граждани да носят оръжие за самозащита.

Израелците днес демонстрираха, че няма да се поддадат на провокации.

Евреи почитат убитите в нападнатата вчера синагога.

Десетки вярваши отново се събраха на сутрешната си молитва в окървавената вчера синагота в Ерусалим. Сред богомолците беше и министърът на икономиката Нафтали Бенет. Входът на храма обаче беше плътно обсаден от сили на реда.

Докато палестинците величаят атентаторите от вчера като “герои”, техният президент Махмуд Абас днес осъди акта на насилие.

Американският държавен секретар Джон Кери нарече атентата “безсмислена бруталност”. Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер предупреди от нова спирала на насилие. Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун апелира към двете страни да направят всичко възможно за успокояване на обстановката в Ерусалим.