В руския град Самара е образувано наказателно дело срещу полицай, който е заподозрян, че е помогнал на западно разследване на опита за отравяне на руския опозиционер Алексей Навални, предаде бизнес порталът РБК.

Кирил Чупров, служител на полицейско управлевние № 6 в Самара, е заподозрян, че участвал в изтичането на данни на пътници на авиокомпании, посочени в публикувано на 14 декември разследване на "Инсайдър", "Белингкет" и Си Ен Ен за това как агенти на Федералната служба за сигурност (приемница на бившия КГБ) са следвали по петите Навални при всяко негово пътуване в Русия.

Предмет на проверката по-точно е как е изтекла информация от базата данни "Магистрала за търсене". Чупров е поставен под домашен арест по подозрение за длъжностна злоупотреба.

Споменатото разследване говори за възможно участие на служители на ФСБ в отравянето на Навални. Авторите му се опират на материали, получени от продавачи на лични данни на пътници в граждански полети, посочва РБК.

Сайтът припомня, че ФСБ нарече разследването "планирана провокация, целяща дискредитиране на ФСБ и нейните служители" и посочи, че появата на този текст не е възможна без организационна и техническа подкрепа на чуждестранни специални служби.

Вчера съд в Химки, край Москва, реши да остави Навални в ареста до 15 февруари. Властите го арестуваха  веднага след като той се върна в Русия от Германия, където се лекува пет месеца от отравяне с новичок. Руските власти твърдят, че Навални е нарушил условията на условна присъда, издадена срещу него по обвинение в измама през 2014 г., и затова подлежи на ефективно лишаване от свобода.

Вчера той разпространи в социалните медии видеопослания, в които нарече предприетите срещу него действия "висша степен на беззаконие" и призова привържениците си да излязат на улични протести.