Предстоящо разхлабване на противоепидемичните мерки в определени сектори и бизнеси.

Това беше обсъдено на работно съвещание, свикано в четвъртък от премиера Бойко Борисов. В него участваха членове на правителството и представители на Националния оперативен щаб.

Окончателното решение за отпускането на мерките ще бъде докладвано на Борисов в четвъртък, но при отбелязване на нов ръст на заболеваемостта и сериозен натиск върху лечебните заведения, ограниченията ще бъдат преосмислени и отново затегнати, уточняват от МС.

"Щабът до четвъртък да заседава, да решава. Държавата харчи много пари...", каза премиерът.

"Резултатите ни са добри в сравнение с другите европейски държави и българското общество тръпне да пуснем и последните 10% от дейностите", отбеляза Борисов.

Учениците

От 4 февруари, т. е. от началото на втория учебен срок по определена схема се предвижда да бъде възстановено присъственото обучение на ученици от 5 до 12 клас.

Към момента плановете на здравни и образователни власти включват първоначално връщане в училище на 7.,8. и 12. клас и редуване на присъствено и неприсъствено обучение със смяна на три седмици.

„Много важно е да бъде изготвен план, по който да бъдат върнати в клас учениците по определена от министъра на образованието и от министъра на здравеопазването схема“, каза Борисов в хода на работното съвещание.

Фитнеси и спортни занимания

Според Борисов разхлабването на мерките за фитнесите и спорта трябва да се въвежда паралелно с възстановяването на присъствените занимания в училищата.

"Трябва да прецените, но според мен е редно да ги освободите", каза той.

Заведения, молове

Ресторантите да могат да работят с капацитет от 50% до 22,30 ч вечерта - за това говори Борисов на съвещанието. В момента на подобен режим са ресторантите към хотелите.

Върви се и към отваряне на магазините в моловете, става ясно от думите на Борисов. 

„Не на последно място трябва да се помисли и магазините в моловете да могат да работят при ясно определен компромисен начин, но без местата, на които се събират много хора вътре около заведенията за хранене и без детските кътове“,  са наставленията му.

Той направи и уговорка, че е важно и как се движи заболеваемостта и какво ще се случи с новия щам. 

„Но много ясно трябва да го артикулирате и с браншовите организации, че ще се водим от това как се движи заболеваемостта на 100 хил. души."

Разпространението на епидемията

„Ситуацията в страната е нормална, броят на новите случаи е 570. Отчитаме леко покачване на процента на новозаболели с приблизително с 1 на сто, като новохоспитализираните лица са 86“, докладва министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

"Под никаква форма не сме имали възможност да договаряме количества от даден производител"

Той добави, че правилно е било взето решението от получените в страната ваксини да бъдат поставени само половината от тях като се запази останалото количество за втората доза, тъй като в момента се наблюдава забавяне на поръчаните от Европейската комисия ваксини за държавите членки заради производители.

„По отношение на спекулациите в публичното пространство за това, че сме избрали или заложили на определена фирма за ваксини, това категорично не отговаря на истината“, подчерта здравният министър.

Той повтори вече изговорени тези, че сключените договори за доставката на ваксините са между Европейската комисия и производителите.

Борисов пак припомни, че до този момент България е платила за ваксини 305-310 млн. лв.

"Ситуацията е предизборна, много хора спекулират", каза той.

"Народното събрание прие след наше предложение, разбира се, Европейската комисия да проведе търговете за ваксините, кои да са, в какви количества", добави Борисов.

Важно било да се знае, че през следващите седмици се чакат по-големи количества и трябвало да се създаде организация.

Здравният министър коментира и темата с разхлабването на мерките по време на представянето на сертификата, който ще получава всеки ваксиниран като призова да не се вземат емоционални решения, а да се следва разумът. 

"Да не разваляме това, което постигнахме."

"Аз не съм човекът, който иска да затваря сектори и бизнеси", каза той.

Още вчера министърът обясни, че не смята, че ресторантьори и хотелиери трябва да са приоритет по време на пандемията. Натискът от страна на бранша да се отварят заведенията расте, а от вчера се чуха и предупреждения, че ще се прибегне към гражданско неподчинение, като в знак на протест обектите ще започнат работа въпреки заповедта на министъра. Те поставят и конкретни срокове, като искат от 1 февруари да започнат да работят част от заведенията. За обсъждането на поетапно отваряне заговориха вчера и две министърки - на социалната политика Деница Сачева и на туризма Марияна Николова.

"Категорично не съм съгласен да плащаме такава цена, каквато плащахме преди време със загиналите български граждани", каза днес Ангелов и напомни, че България е стигнала до първо място по смъртност от COVID-19 на 1 млн. души. 

"Емоцията и нетърпението не са най-добрият съветник в този момент. Най-добрият съветник е разумът. Не бързаме за никъде, до четвъртък продължаваме да обсъждаме. Сигурен съм, че ресторантьорите, моловете ще бъдат наши партньори. Ние не сме от двете страни на барикадата. България е една. За да има хора, които да ходят по заведения и в моловете, те трябва да са живи и здрави", продължи във вече познатия си стил министърът.

След което напомни, че трябва да се мисли и за болните хора, за медиците и т. н. 

И поиска: "Да не вземаме емоционални решения. Да не разваляме това, което постигнахме."

Той посочи, че всеки пети PCR е подозрителен за новия щам, като се позова на проф. Венцислав Мутафчийски.

"Борбата за човешкия живот е най-емоционалната борба и всеки иска да я проведе успешно. Няма да допусна някой да счита себе си за по-важен от друг. Бях по-емоционален вчера. Няма как да разбера заиграването на политиците със страховете на хората. Това е пагубно за нас като държава. Те се стремят да получат политически ползи, няма как техните качества да бъдат недостатъците на техните опоненти. Системата беше на ръба и такъв тип малтретиране на хората със страховете им е безотговорно. Българските граждани могат ясно да направят разлика между политик и политик. Едни говорят и резултат нулев. Други само работят", продължи министърът, който вчера говори за "политически мераклии", които били "социални лешояди", но без да назовава имена.

Ангелов даде и някои разяснения за наложените вчера наказания на две столични лечебни заведения за ваксиниране на хора, които не са включени в първа фаза на ваксинационния план. Става дума за болниците "Сердика" и "Св. Лазар".

Той обясни, че в едната болница се ваксинира човек, който не попада в обхвата на фаза едно. Пиарката на "Сердика" Гери Дончева сама се похвали в инстаграм, че е получила ваксина. 

"Същото е и в другата болница. Ваксинирани са хора, които не са лекари и сестри", каза Ангелов за "Св. Лазар".

"Ако има и други лечебни заведения, ще се радвам да проверим такава информация", добави той.