Учени от САЩ разработиха първите роботи от органична материя, използвайки кожа от ембриони и сърдечни клетки от жаби, съобщи Discover Magazine.

Т.нар. зеноботи, кръстени на жабата, от която са извлечени клетките - африканската ноктеста жаба Xenopus laevis, са миниатюрни - под милиметър, но могат да ходят и да плуват, да оцеляват седмици наред без храна, и да работят заедно в групи.

За разлика от истинските жаби обаче не могат да се размножават или да еволюират.

Макар да имат някои ограничения спрямо нормалните роботи - липсват им например ръце, те имат и сериозно предимство - могат да се самолекуват, ако бъдат наранени.

Зеноботите са разработени с помощта на суперкомпютър, който ползва специален софтуер за дигитален естествен подбор. Алгоритмите оптимизират всеки зенобот за различна функция като движение напред или назад, пренасяне на товари и пр. Тези алгоритми се превръщат в дигитален шаблон, който се пуска в петри с фрагментите от жабешка тъкан.

За момента малките органични роботи са просто експеримент. Но според учените от Тъфтс и Вермонт, те имат потенциал в медицината - например да почистват плака от човешките артерии, да пренасят лекарства към конкретна точка на човешкото тяло, и в опазването на околната среда - почистването на микропластмаса, например.