"Ако бъде завършен "Северен поток-2", то той ще даде на Русия средствата да заобиколи напълно Украйна, като я лиши от жизненоважни приходи и я отвори за по-нататъшни руски агресивни действия. Същевременно ще предостави средства за използването на природните  ресурси  на Русия като инструмент за политически натиск и злонамерено влияние срещу Западна Европа. Днешното ни решение показва, че Съединените щати не се страхуват да държат отговорни онези, които продължават да помагат и да подкрепят този инструмент на руската принуда." 

С тези думи днес, в късния следобед, САЩ обявиха официално за наложените допълнителни санкции върху руския газопровод "Северен поток-2", който трябва да прекарва газ през Северна Европа до Германия. Под специалния режим попада корабът "Фортуна", който би трябвало да довърши последните работни действия по проекта. 

От декември плавателният съд е собственост на базираната в Москва компания "КВТ-Рус". Преди това той бе придобит едва през октомври от друга руска компания - ООО "Универсална транспортна група", която го купи от хонконгската група "Стратеджик Майлидж" (Strategic Mileage).

В официалното съобщение на Държавния департамент, дошло в последния ден на работа на администрацията на президента Доналд Тръмп, пише още, че Вашингтон смята да продължи да работи със своите съюзници и приятели, за да гарантира, че "Европа разполага с надеждна, диверсифицирана мрежа за доставка на енергия, която не подкопава колективната ни сигурност". 

"Северен поток-2" е проектиран с две линии с общ капацитет 55 милиарда кубически метра газ годишно, които да доставя от крайбрежието на Русия през Балтийско море до Германия, отбелязва Ройтерс. Към момента са изградени 94% от газопровода. 

Строежът му бе прекратен през декември 2019 година, след като швейцарската компания "Олсийс" (Allseas) спря полагането на тръби заради възможни американски санкции. Година по-късно, на 11 декември 2020 година, работата обаче бе възобновена с руския кораб "Фортуна".

Във военния си бюджет за 2021 г. САЩ заложиха опцията за налагане на санкции и върху втората тръба на друг руски проект - газопровода "Турски поток". Втората тръба започва от границата на България с Турция, минава през наша територия до Сърбия, а оттам - към Унгария. В България властите предпочитат да наричат тръбата "Балкански поток", а по документи се води "разширение на газопреносната мрежа на "Булгартрансгаз". Българското правителство настоява, че проектът отговаря на европейските правила и Третия енергиен пакет.

Официално от САЩ обаче многократно дадоха да се разбере, че както и да наричаме проекта, той си е втора тръба на "Турски поток", срещу чието изграждане са - с мотиви, подобни на тези за "Северен поток-2". До момента няма наложени санкции за "Турски поток".

В първия ден на 2021 г. Сърбия съобщи, че тръбата, минаваща през България, вече е в експлоатация. Според договора със строителя на българския участък - саудитския консорциум "Аркад" с привлечени подизпълнители, в това число и руски, строежът е приключил в срок според последния анекс - 15 декември. Официално откриване у нас обаче не е имало.