Лидерът на републиканците в Сената Мич Макконъл заяви в реч в пленарна зала, че президентът Доналд Тръмп е предизвикал щурма на Капитолия на 6 януари,предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес, цитирани от БТА. 

"На тълпата бяха поднесени лъжи. Хората в нея бяха подтикнати към действие от президента и други влиятелни лица", заяви Макконъл.

Макконъл още не е казал как ще гласува на процеса за отстраняване от длъжност на Тръмп, който започва в Сената в близките дни. Решението му може да бъде от критично значение, тъй като в следващия състав на Сената демократите и републиканците ще бъдат поравно - 50 на 50 и ще са нужни гласовете на 17 републиканци в подкрепа на 50-те на демократите за нужното мнозинство от две трети.

Американските специални служби проверяват възможността за връзки между участници в щурма на Капитолия и други държави, заяви номинираната от новоизбрания президент Джо Байдън за директор на националното разузнаване Аврил Хейнс, предаде ТАСС.

"Разбира се, разузнавателните служби не играят основна роля по този въпрос, това е работа на ФБР и правосъдното министерство, но се надявам, че разузнавателната общност ще изиграе важна роля в подкрепа на работата им, преди всичко в проверка на връзки между хора в САЩ и други държави", каза Хейнс на изслушване в комисията на разузнаването на Сената, която разглежда кандидатурата й.

Номинираният от Байдън за министър на вътрешната сигурност Алехандро Майоркас пък днес заяви, че ще се противопостави на вътрешния екстремизъм и ще оправомощи разузнавателния персонал на ведомството му да събира информация за екстремистки заплахи по един безпристрастен начин, предаде Ройтерс.

Същевременно днес Си Ен Ен съобщи, че двама военнослужещи от Националната гвардия на САЩ са били отстранени от силите, които утре ще се грижат за сигурността във Вашингтон по време на церемонията по полагане на клетва от Байдън, предаде Франс прес. 

Отстраняването е станало след проверка на военните от Националната гвардия за предполагаеми връзки с екстремистки групи. Проверката бе разпоредена, след като полицаи и военни в цивилни дрехи участваха в щурма срещу Конгреса на 6 януари.