Пилотът от Формула 1 Жул Бианки излезе от кома и състоянието му се подобрява, съобщи семейството му.
Бианки бе поддържан шест седмици в състояние на изкуствена кома след инцидента по време на Гран При на Япония. В един момент положението беше изключително тежко и най-близките на французина вече чакаха най-лошото.

Състоянието на Бианки значително се е подобрило и той не се нуждае от помощни уреди, за да диша. Жизнените му показатели са стабилни. Пилотът на вече закрития руски тим "Маруся" обаче остава в безсъзнание и все още не е вън от опасност. Преместен е от болницата в Япония в университетската клиника в Ница, където ще бъде по-близо до семейството си.

Френският състезател претърпя тежки черепно-мозъчни травми при сблъсък с трактор край пистата „Сузука”, който в същия момент изнасяше от трасето друг катастрофирал болид.

"Жул е изваден от изкуствената кома, в която бе поставен след катастрофата, но той продължава да е в безсъзнание. Той  диша без аспиратори, но състоянието му все още се смята за критично", написа в комюнике семейство Бианки.

„Ние сме щастливи, че Жул ще бъде близо до дома си в следващия етап от възстановяването. Той ще бъде подкрепен от цялото си семейство и всичките си приятели. Ние дължим цялата си благодарност на медицинския персонал на болницата в Япония“, се казва в съобщението на семейството на френския пилот.