Лидерът на "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади е подбудител (агитатор) номер 1 на 2014 г.

Това сочи класация на американското издание "Форин полиси".

Ал Багдади е следван от руския президент Владимир Путин. Останалите са ислямски терористи и идеологът на руския експанзионизъм Александър Дугин.

Иракчанинът Абу Бакр ал Багдади извървя пътя от проповедник през затворник на американските сили в родината му до лидер на най-страшната джихадистка групировка, смятана от мнозина специалисти за по-опасна от "Ал Кайда". "Форин полиси" го определя за най-силния подбудител на годината заради бруталното предефиниране на тероризма през XXI век. 

Оглавяваната от него джихадистка групировка "Ислямска държава" (ИД) вече обяви създаването на халифат на завладените от нея територии в Ирак и Сирия. Ал Багдади бе обявен за най-опасния човек в света. Той всява страх чрез разпространените снимки и видеозаписи от обезглавявания на заложници.

Ал Багдади промени начина и източниците на печалби на ИД. Вместо да разчита на дарения от чужбина, организацията печели милиони долари дневно от продажбата на суров петрол, изнудване и отвличания.

През юли терористът обяви от джамията в град Мосул, че всички трябва да се борят дотогава, докато не бъдат изкоренени другите религии, за да остане само исляма.

Веднага след Абу Бакр ал Багдади в класацията е руският президент Владимир Путин. Той е подбудител номер 2 на годината за това, че лично определя съдбата на Русия.

Путин жали за разпадането на СССР и освен че го смята за най-голямата геополитическа катастрофа, изтъква, че то е отчуждило цяла цивилизация.

"Руският народ стана една от най-големите, ако не и най-голямата разделена нация в света", каза президентът през март, когато защити анексирането на Крим.

Путин лично посети за парада на 9 май анексирания град Севастопол, макар Западът да не признава присъединяването му към Русия.

За него страната не се определя само от настоящите си граници, а от общите култура, език и история на руския народ. И той смята, че те трябва да бъдат обединени за сметка на суверенитета на други държави.

Такъв е Путин и във вътрешната си политика. За да постигне целта си, той преследва политическите си опоненти, неправителствените организации и малцинствата. Така президентът твърди, че защитава т. нар. руски ценности от прекаления либерализъм на Запада и от други сили.

На фона на все по-усилващите се връзки между бившите съветски републики и Запада Путин вижда заплаха за руската цивилизация, а себе си като човека, която ще я спаси.

Путин е следван в класацията от Александър Дугин - идеологът на съвременния руски експанзионизъм. Той стана известен още през 90-те г. на ХХ век, когато обяви, че подобно на Древния Рим Русия и нейните сателити ще се борят срещу упадъка и израждането на съвременния Картаген в лицето на Запада.

Александър Дугин

Дугин е смятан за мозъка на анексирането на Крим. След това той бързо обяви за Новорусия източните и южните части на Украйна и заяви, че тези региони молят за помощ от Москва. Идеологът на експанзията поддържа близки връзки със сепаратистките лидери и често лично ги инструктира.

"Украйна прекрати съществуването си във вида, в който бе 23 години. Това е необратимо", гласеше открито писмо на Дугин до американците от март.

Четвърти в списъка на "Форин полиси" е африканският ислямистки лидер Абубакар Шекау. Той превърна оглавяваната от него нигерийска групировка "Боко Харам" в еквивалент на "Ислямска държава".

Абубакар Шекау създаде ислямска държав в Африка.

Шекау се прочу през май, когато по негова заповед бяха отвлечени 200 ученички.

"Ще ги продам на пазара. Аллах каза да ги продам. Той ми заповядва да ги продам", каза ислямисткият водач във видеообръщение.

"Боко Харам" вече контролира близо една десета от територията на Нигерия и на практика създаде в тези райони ислямска държава. Там действа шериатът и са разпространени средновековни мъчения. Групировката е улеснена от силите за сигурност, които са пропити от корупция и не се ползват с доверието на населението.

По-нататък в класацията следва Александър Бородай, първият премиер на самообявилата се Донецка народна република (ДНР) в Източна Украйна.

При това той не бе от местните хора, а бе повикан от Москва и назначен за министър-председател. Това стана през май, когато ДНР обяви своята независимост.

Александър Бородай (седналият вдясно) дава пресконференция в Донецк.

Бородай бе човекът за свръзка между Москва и Киев в началото на конфликта в Донбас. По негова заповед сепаратистите за известно време блокираха достъпа на чуждестранни експерти до телата и черните кутии на сваления през юли над Украйна малайзийски самолет.

През август Бородай изненадващо подаде оставка и заяви, че премиер на ДНР трябва да бъде местен човек.

Шесто място в списъка на "Форин полиси" си поделят двама души. Това са кувейтецът Хаджадж ал Аджми и сириецът Абд ал Рахман Халаф ал Анзи. Двамата са хората, набрали най-много пари за "Ислямска държава" и свързаният с "Ал Кайда" Фронт "Нусра", действащ в Сирия.

Ал Аджми успя да събере големи суми чрез социалните мрежи. Само с помощта на туитър той привлече "инвестиции" в размер на 470 000 долара, преди профилът му да бъде закрит.

Хаджадж ал Аджми

Ал Анзи пък е помогнал на стотици джихадисти от цял свят да стигнат лесно до родната му Сирия и да се присъединят към бойните действия. Говори се дори, че той работи и с "Ал Кайда" в Иран.

Седми и последен сред подбудителите на годината е Джон Джихадиста. 

Това е британският гражданин, който обезглави през лятото пленения в Сирия американскиге журналисти Джеймс Фоли и Стивън Сотлоф. Той е лидер на група от трима британски терористи от "Ислямска държава", отговарящи за отвлечените чужденци. Те са наричани "Бийтълс". Главатарят им е с прякора Джон, идващ от името на Джон Ленън.

Джон Джихадиста е застанал до коленичилия журналист Джеймс Фоли, когото по-късно ще обезглави.

Според в. "Сънди таймс" става дума за 23-годишния бивш британски рапър Абдел-Маджет Абдел Бари. Прякорът му бил Джон Джихадиста. Няма потвърждение на тази информация.