Джо Байдън се закле днес като 46-ия президент на САЩ, поемайки властта над горчиво разделена, политически поляризирана и потопена в криза нация, завещана му от бурния мандат на предшественика му Доналд Тръмп.

"Демокрацията надделя!", обяви Байдън в реч при встъпването си в длъжност. "Това е денят на демокрацията, историята и надеждата, на обновлението и на решителността... Америка беше поставена на изпитание отново и Америка се изправи пред предизвикателството.“

"Днес празнуваме триумфа не на кандидат, а на кауза — каузата на демокрацията. Волята на народа беше чута и волята на народа беше зачетена. Научихме отново, че демокрацията е скъпоценна. Демокрацията е крехка. И в този момент, приятели мои, демокрацията надделя", каза Байдън в словото си от общо 2375 думи.

 

Център в речта на новия президент беше националното единство. Припомняйки, че правото на мирно несъгласие е в основата на американската демокрация, той заяви:

"И все пак ме чуйте ясно. Несъгласието не трябва да води до разединение. И ви обещавам следното. Ще бъда президент на всички американци. На всички американци. И ви обещавам, че ще се боря толкова упорито за онези, които не ме подкрепиха, колкото и за онези, които ме подкрепиха", заяви той.

„Защото без единство няма мир - само горчивина и ярост. Няма напредък - само изтощителен гняв. Няма нация - само състояние на хаос. Това е нашият исторически момент на криза и предизвикателство, а пътят напред е единството.“

"Знам, че причините, които ни разделят, са дълбоки и истински. Но знам също, че те не са нови. Историята ни е била постоянна борба между американския идеал, че всички ние сме създадени равни, и грубата и грозна действителност, че расизмът, нативизмът, страхът, демонизацията дълго са ни раздирали", каза Байдън. 

Байдън произнася речта за встъпването си в длъжност. Снимка АП/БТА

 

Байдън е най-възрастният президент в историята на САЩ (78 г.) и е изправен пред безпрецедентни предизвикателства като пандемията и икономическа криза, сравнима с Голямата депресия (1929-1934 г.). 

Байдън подписва декларацията за встъпването си в длъжност и първите назначения в кабинета си. Снимка АП/БТА

Щабът му оповести по-рано, че от днес той ще създаде координационно звено за отговор на коронакризата в Белия дом, ще направи задължително носенето на маски във всички федерални учреждения, ще започне процедура за връщане на САЩ в Парижкото споразумение за климата, от което Тръмп ги извади, и ще отмени акт на Тръмп, който направи възможен строежа на стената против нелегалните имигранти по границата с Мексико.

С малкото мнозинство, което неговата Демократическа партия извоюва в Сената, и с надмощието и в Камарата на представителите новият президент ще може по-лесно да прокарва финансови мерки за подкрепа на пострадалите от кризата и за съживяване на икономиката.

"Не ми казвайте, че нещата не се променят", заяви той, посочвайки, че заедно с него като вицепрезидент се закле Камала Харис, първата цветнокожа, първата жена и първата азиатка по произход в американската история, която заема този пост.

"В първия си акт като президент" Байдън призова присъстващите да се помолят заедно с него за душите на починалите от COVID-19 през изтеклата година. При над 400 хиляди жертви на коронавируса до днес президентът предупреди, че страната е изправена пред зима "на опасности". Той обеща правителството му да действа бързо и енергично. 

В речта имаше и силно послание към света:

"Америка беше подложена на изпитание и ние излязохме по-силни от него. Ще поправим нашите съюзи и  ще се ангажираме със света отново, каза Байдън, обещавайки да скъса с изолационистката политика на предшественика си. - Ще водим не просто с примера на нашата сила, а със силата на нашия пример. Ще бъдем силен и доверен партньор за мир, напредък и сигурност."

Церемонията беше необичайна. Пространството пред Капитолия беше опразнено заради противоепидемичните мерки и там, където преди четири години се събираха стотици хиляди зрители, в тревата бяха забити стотици хиляди знаменца. Имаше места за ограничен брой посетители, но жителите на столицата можеха да наблюдават клетвата предимно по телевизията или онлайн.

Целият район около Белия дом и Конгреса беше блокиран от полиция и Национална гвардия и опасан с метални заграждения като превантивни мерки срещу евентуални безредици, подобни на избухналите на 6 януари. Числеността на силите на Националната гвардия във Вашингтон днес беше 25 000 души - пет пъти колкото актуалния сбор на американските военни в Афганистан и в Ирак.

Отиващият си държавен глава Доналд Тръмп не присъства, но тук бяха вицепрезидентът му Майк Пенс и лидерът на републиканците в Сената Мич Макконъл.

Присъстваха бившите президенти Барак Обама, Джордж У. Буш, Бил Клинтън със съпругите си и бившият вицепрезидент Дан Куейл.

Барак и Мишел Обама. Снимка АП/БТА
Джордж и Лора Буш. Снимка АП/БТА
Бил и Хилъри Клинтън. АП/БТА

Химна на САЩ изпълни поп звездата Лейди Гага, а след нея пя латино дивата Дженифър Лопес. Традиционната "Амейзинг грейс" изпя кънтри идолът Гарт Брукс. Поема за Америка прочете първата младежка лауреатка за поезия на САЩ, тъмнокожата Аманда Горман (22 г.).

Лейди Гага пее химна на САЩ. Снимка АП/БТА

"Да бъдеш американец е повече от гордостта, която наследяваме. Това е миналото, в което стъпваме, и начина, по който го поправяме", беше един от нейните стихове.

Аманда Горман чете поемата си за Америка. Снимка АП/БТА

 

Дженифър Лопес печели аплодисментите на Камала Харис с изпълнението си на церемонията. Снимка АП/БТА

Всички участници в събитието носеха предпазни маски за разлика от Тръмп, който отказваше да прави това при публичните си появявания.

Новата президентска двойка приема военен парад пред Капитолия. Снимка АП/БТА
Байдън и Харис поднасят венец пред гроба на Незнайния воин на военното гробище в Арлингтън. Снимка АП/БТА

По-късно Байдън прие парад на военни части пред Капитолия, положи венец във военното гробище в Арлингтън, Вирджиния, в присъствието на тримата бивши президенти, а по-късно кортежът му се отправи към Белия дом, където той трябваше да подпише първите си актове и заедно с Харис да участва в телевизионна програма под заглавие "Честваме Америка" с водещ кинозвездата Том Ханкс.