Официални данни за резултатите от изследванията от Националния център по заразни и паразитни болести за наличието на новия вариант на коронавируса в България няма. Но директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов заяви, че в болницата му имат данни, че той е вече в страната.

"Според нашата вирусологична лаборатория той е в България", обяви Балтов по време на редовния брифинг на здравните власти.

По думите му първите проби в "Пирогов" били взети още в края на ноември, те били дадени за секвенции и се чакат окончателните и официалните данни. Той обясни обаче, че в лабораторията на болницата му още преди повече от месец при проби на човек, заразен с коронавирус, имало липса на един ген - изследването не отчитало наличие на S-ген.

"Почти всеки ден имаме пациент, на който се открива коронавирус с липса на S-ген. Смятаме, че този нов вариант е в България и набира скорост. Смятаме, че трябва да сме много по-внимателни", каза Балтов.

Ситуацията в Европа не е оптимистична

Положителните тенденции за спад в разпространението на коронавируса в България продължават, макар и с по-бавни темпове, но това, което се случва в Европа, не е никак оптимистично.

Това пък посочи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Картата в страната е все по-шарена, като има една област със заболеваемост между 20 и 60 на 100 хил. души - Разград. 

Данните от Европа обаче са тревожни.Над 75 на сто от случаите във Великобритания за последния месец вече са от новия вариант на вируса. 

"Снощи се проведе заседание на Европейската научна платформа. Обменихме много информация за това какво се случва. Колегите в Европа са изключително притеснени заради ситуацията във Великобритания, Ирландия и Нидерландия", каза Кунчев.

"Хубавото е, че новият вариант не води до по-тежки заболявания. Лошото е, че се разпространява много по-бързо", отчете той.

Главният държавен здравен инспектор онагледи заразността с пример, че ако сега 10 души заразяват 5-6 в България, в новия вариант във Великобритания 10 души заразяват 27. 

"Не е никак оптимистично. Намираме се в чудесна ситуация в момента, опитваме се да я задържим, но ако избързаме и предприемем мерки за крайно разхлабване, много бързо ще се върнем към старото положение", подчерта още Кунчев.

Резултатите от дадените проби за новия вариант на вируса се чакат до края на месеца. Първоначално са дадени 50 проби, след това още 50.

"Репродуктивното число в момента е 0,78. Ако всичко това го умножите по 7 като най-просто, ще видите какво ще получите като заразяване. Заради изчерпване на здравните ресурси загубите ще са много по-тежки. Трябва изключително внимателно да се говори и да се обсъжда какво да се разхлабва и кога точно", предупреди проф. Венцислав Мутафчийски.

"Големи са притесненията по отношение на новия вариант на вируса", каза и здравният министър проф. Костадин Ангелов.

"Да не пресилваме нещата и да ги хиперболизираме. Имаме опасност, готвим се за тази опасност", добави той.

Тенденциите в България - спадът продължава, макар и по-бавно

От последната седмица Разград е в жълтата категория по заболеваемост. Почти половината от останалите области са със заболеваемост между 60 и 120 на 100 хил. за 14-дневен период. Най-много заболели има във Враца, Бургас, Плевен и Перник. Най-ниска е заболеваемостта освен в Разград - в Смолян, Търговище и Велико Търново.

Запазва се трайна тенденцията неколкократно в пъти по-голям да е броят на излекувани от потвърдените случаи на заразени с COVID-19. Заетостта за неусложнени пациенти на леглата в болниците е 29 процента, като най-висока тя е в София-област и София-град, 43 на сто е заетостта на интензивните легла за пациенти с коронавирус.

989 са медиците на домашно лечение, 89 се лекуват в болница, 7 са в интензивни отделения.

Актуални сравнителни данни за мястото на България спрямо другите европейски страни на базата на 14-дневна заболеваемост няма, тъй като не са подадени от Европейския център за контрол на заболяванията. Информацията се обновява обикновено в сряда, обясни Кунчев и предположи, че става дума за технически проблем.

Преди и след мерките

Началникът на ВМА проф. Мутафчийски представи и сравнителни данни за ситуацията с разпространението на коронавируса към 1 октомври, в пика на епидемията, и кога въведените на 28 ноември мерки са започнали да дават резултат.

Все още нямаме доказателства за наличието на новия вариант в страната, има заподозрени, но много бързо той измества класическия вариант на коронавируса, отбеляза Мутафчийски. И добави, че при силно завишена заразност на вируса се стига и до по-висока смъртност, защото рязко се претоварва здравната система, която не може да осигури необходимата медицинска помощ на нуждаещите се.

Според представените от него данни към 1 октомври заболеваемостта е била 35 на 100 хил. души на 14-дневна база, на 23 ноември, когато е пикът, тя е вече 667 души на 100 хил. След мерките заболеваемостта спада и до вчера е била 108 на 100 хил. души. Но все пак изходното ниво е три пъти по-ниско от сегашното, посочи Мутафчийски. Въведените ограничителни мерки са дали отчетлив резултат към четвъртата седмица въпреки очакванията това да стане още между втората и третата седмица. Смъртността към 1 октомври е 1,2 на 100 хил. души на 14-дневна база. В момента е 10,2 на 100 хил. души. На 8 декември, когато е най-висока, стига до 27,7 на 100 хил. души. Започва да спада 16 дни след пика. 

Къде се намираме?

"За съжаление смъртността сега е около 9 пъти по-висока, отколкото е била на 1 октомври", посочи проф. Мутафчийски.

Какви ваксини се чакат

14 040 дози от ваксината на "Пфайзер/Бионтех" се чакат през другата седмица. Доставката е по-голяма в опит да се компенсира предната пратка, която беше намалена наполовина. Още около 2500 дози допълнително трябва да бъдат компенсирани през февруари, обясни Богдан Кирилов, председател на агенцията по лекарствата. Други 83 хил. дози от "Пфайзер/Бионтех" се чакат през февруари, а 104 хил. дози през март.  

От ваксината на "Модерна" до края на март трябва да бъдат доставени 54 хил. дози, а следващата седмица, на 25 януари - 3600 дози.

Кирилов не назова точни количества и как ще бъдат разпределени те от ваксината на "АстраЗенека", която се очаква другата седмица да бъде одобрена от Европейската агенция по лекарствата. Точно от тази ваксина България е поръчала най-големи количества, макар че тя не беше най-рано одобрена, а заради по-малките първоначални количества от другите две одобрени ваксини процесът на имунизация в страната върви доста бавно, като в класациите за ЕС сме на последно място. Около поръчката за "АстраЗенека" се появиха и други притеснения, свързани с близка родствена връзка на изпълнителния директор на компанията за България и евродепутатка от ГЕРБ. Според здравните власти по-големите количества от ваксината на "АстраЗенека" - 4,5 млн. дози, са били предпочетени заради по-ниската цена на продукта и по-лесното му съхранение.

Днес Кирилов обаче каза само, че се чакат стотици хиляди дози през март и април. Не можел да бъде по-конкретен, защото се чакала официална информация.

Той отбелязва, че напредва и ваксината на "Джонсън и Джонсън", която е на същия принцип като тази на "АстраЗенека". Според него се чакали резултатите от клиничните изпитания и "това би дало възможност в рамките на март или април да има четвърта готова за употреба ваксина".