Специален дар от премиера Бойко Борисов за сръбския президент Алекдандър Вучич е трябвало да пренесе външният министър на западната ни съседка Никола Селакович, който вчера бе на посещение в София, съобщи сръбският в. "Новости" след визитата. И прилага снимка на подаръка.

"Художествена фотография" - така е наречено произведението в публикацията, изобразяващо Борисов на преден план, Вучич - на по-заден и няколко труженици, полагащи тръби на газопровода "Балкански поток" на българска територия. Двамата държавни мъже бяха заедно на инспекция на строежа на 1 юни 2020 г. И ги има увековечени на фотографски кадър оттогава, изпратен до медиите от Министерския съвет. 

По всичко личи, че снимката е била ползвана за модел на картината, която Селакович е получил на срещата си в Борисов вчера, за да занесе като дар на Вучич. 

Клуб  Z внимателно разгледа шедьовъра и установи, че той си има и подпис на автор - в долния ляв ъгъл. Проверката показа, че това е жудожникът живописец Симеон Кръстев.

Работите му, публикувани в профила му в сайта "Арт Рентал", са подписани също така - с изписано цялото име, по-често отново в долния ляв ъгъл. Творецът е носител на награди, сред които и Златна значка "За принос към авторитета на европейската култура" от Европейския форум на експертите към Академията за Международно признати лидери в науката и в изкуството. Завършил Художествената академия в гр. Лодз, Полша през 1975 г., той работи в областта на графичния дизайн, живописта и художественото оформление на пощенски марки, монети, фирмени лога. Дългогодишен плакатист на Софииската опера и балет.

Произведението на изкуството, дарено на Вучич от Борисов, е голямо, грижливо рамкирано като истински шедьовър, както се вижда в публикацията на "Новости".  А най вероятно това е кадърът, послужил за модел на художника - публикуван и във фейсбук профила на българския премиер при визитата на Вучич миналото лято. От него на платното обаче са отпаднали дамата, влязла в кадъра на фотографа, други труженици на обекта, кортежите.

А малко по-късно днес от Министесрския съвет, откъдето не бяха съобщили за подаръка, пратен от Борисов на Вучич вчера, но "Новости" разказа за случката, изпратиха следното уточнение: 

По инициатива на Консорциума „Аркад“, който е изпълнител на линейната част на проекта за разширението на газопреносната инфраструктура на „Булгартрансгаз“ ЕАД от българо-турската граница до българо-сръбската граница, са изработени поредица от картини, предназначени за предстояща  изложба в Националния исторически музей. Изложбата се организира съвместно от „Аркад“, „Булгартрансгаз“ и НАИМ при БАН и ще покаже археологически артефакти, открити по трасето на „Балкански поток“.

Една от картините, чийто художник е Симеон Кръстев, е връчена от „Аркад“ на „Булгартрансгаз“, които в последствие я предават на министър-председателя Бойко Борисов. Премиерът реши картината да бъде изпратена на президента на Сърбия Александър Вучич като спомен от посещението му в България през юни миналата година, когато българският министър-председател и сръбският президент направиха оглед на строителството на „Балкански поток“. В рамките на вчерашната среща в Министерския съвет министър-председателят Борисов изпрати картината на президента Вучич чрез министъра на външните работи на Сърбия Никола Селакович и съпругата на сръбския президент - Тамара Вучич, която е специален съветник в кабинета на министъра на външните работи. Картината е подарена по протоколен път и правителствената информационна служба не разполага със снимки.