Майката на Кристиан Николов - Десислава, няма да му е защитник, въпреки че се беше конституирала като такъв. Той остава с двама адвокати - Любомир Таков и Константин Симеонов.

Днес започна т. нар. разпоредително предстартово заседание на делото за катастрофата, при която на 19 април м.г. загина Милен Цветков.

По искане на прокуратурата Николова бе отстранена, тъй като - както е известно, първо беше съобвиняема със сина си, който дрогиран блъсна тв журналиста.

Съдът прие, че е длъжен да спази процесуалния закон и не може жената да остане и защитник, след като по същото дело е била обвиняем - макар че срещу нея към днешна дата то е прекратено.

На основание, че е бил адвокат и на Десислава Николова, поискаха отвод и на единия адвокат на Кристиан - Константин Симеонов. Съдът обаче не уважи това и видният защитник остава в делото.

Защитата пък на свой ред атакува с искане за отвод прокурора Иван Кучиев. Адвокат Любомир Таков заяви, че Кучиев е близък с адвокат Менко Менков (който в случая е откъм страната на близките на Милен Цветков). Той цитира вестник, в който пише, че са празнували заедно в горско стопанство рожден ден на защитника, което евентуално предполага пристрастност на обвинителя. Таков твърди, че прокурорът не е избран редовно чрез системата за случайно разпределение.

На това Кучиев отговори, че е бил на работа в съответния ден в София, после е вземал децата си, а Менков дори извади протокол, че е бил на дело в Софийския районен съд.

Затова съдебният състав отказа да отстрани прокурора от процеса.

Днес стана ясно, че и децата на Милен Цветков - малолетният Боян и Калина (от предишен брак), стават частни обвинители.

След около два часа заседание съдът пусна делото да върви по същество - не се констатираха съществени процесуални нарушения.

Съдът ще опита да изчерпи всички свидетели на 4 дати през февруари. После ще се изслушват експертизи - които традиционно са определящи за съдбата на подобни казуси.

Макар делото да е на "предстартова" фаза, днес защитата на Николов се възпротиви на тежкото му обвинение - в евентуален умисъл, а Любомир Таков каза, че това е "пример за крещяща злоупотреба с процесуални права" от страна на прокуратурата. Константин Симеонов пък се зачуди "как така са го измислили" това обвинение.

От другата страна адвокат Надежда Ковачва отбеляза, че много рядко такива разследвания свършват с влизане в съд за по-малко от година.

Съдът не уважи и искането на защитата - Кристиан Николов да бъде пуснат с по-лека мярка за неотклонение. Самият той също поиска домашен арест и дори се обърна към близките на починалия:

"Тъй като досега не съм имал възможност да се срещна с близките на пострадалия, искам да използвам този момент и да изкажа моите най-искрени съболезнования за загубата. Знам, че това нещо не би могло да Ви утеши, но искам да знаете, че искрено съжалявам за случилото се."

"И към настоящия момент продължава да е налице обоснована връзка на обвиняемия с извършеното престъпление. Това се доказва от множество свидетели, актове, огледи, експертизи, видеотехнически средства и т.н.", постанови в последната си дума съдът и отказа да го пусне от ареста.