В ядрената централа в Козлодуй няма никаква авария, изключването на 5-и блок е минало според разписаните правила, като се е задействала защитата на блока при извършване на ритунна операция. Това обясни днес пред бТВ министърката на енергетиката Теменужка Петкова по повод на информацията, че един от блоковете е аварирал и към момента е изключен. 

Тя беше категорична, че е направена необходимата организация за възстановяване на подаването и производството на електрическата енергия. Няма населени места, останали без ток, обяви министърката. Въглищните централи веднага са поели необходимото натоварване от 1000 мегавата. 

Припомняме, че малко по-рано сутринта депутатът от ДПС Рамадан Аталай обяви, че Пети блок се е изключил малко след 1 ч. вечерта и е задействана автоматичната му защита. Той изрично спомена думата "авария", а информацията му била дадена лично от изпълнителния директор на АЕЦ-Козлодуй. 

По думите на Петкова населението трябва да бъде спокойно. Няма изтичане на радиация, нито има някаква друга опасност за гражданите. 

В същото време на сайта на ядрената централа е поместено следното обяснително съобщение:

"На 22.01.2021 г. в 1 часа и 16 минути пети блок на АЕЦ-Козлодуй бе изключен от енергийната система на страната след задействане на аварийната защита на реактора. Всички системи на блока са сработили съгласно проектните алгоритми. Причината за изключването е задействане на защита по време на рутинни операции. Няма отклонение от нормалната радиационна обстановка."