32% от българи смятат, че правителството се справя добре със ситуацията с коронавируса. Над половината (56%) обаче са на обратните позиции. 11 на сто не могат да преценят. 56 на сто от анкетираните са готови да се откажат от някои свои права, а 42 на сто декларират, че биха се ваксинирали. Като цяло обществото е започнало да приема опасността от коронавируса по-сериозно, макар че дяловете на тези, които смятат, че заплахата е преувеличена и на онези, които не приемат подобни твърдения, са почти изравнени.

Това са някои от изводите от национално представително изследване на "Галъп интернешънъл", осъществено сред 808 души в периода 29 октомври - 6 ноември 2020 г. по метода "лице-в-лице". То е част от сравнително международно проучване в 47 държави, при което са интервюирани 44,796 души в периода октомри-декември м. г. 

"В първите месеци на кризата българското правителство, а и много други по света, получиха силен ситуационен рейтинг, породен донякъде и от страха и неизвестността на новата заплаха. Постепенно, в последните месеци този силен първоначален заряд на подкрепа се изчерпва – и поради привикване с новата ситуация и живот в условията на коронавирус, и поради сериозния ръст на новите случаи в страната в края на 2020 г.", коментират от агенцията.

През април и юни мнозинства от близо три четвърти са одобрявали начина, по който правителството у нас се справя с коронавируса, но този дял постепенно се е стопил до една трета. 

"Ще трябва да се изчака какъв ще е ефектът от спада в случаите на коронавирус, за да се види има ли съживяване на показателите", отбелязват от "Галъп".

Две трети от българите се съгласяват с твърдението, че ограничаването на пътуването между страните е приемлив метод за борба с разпространението на коронавируса. Една пета е на противоположното мнение. 9% не могат да преценят. Макар че общественото мнение в страната ни е по-скоро близко до средното за света, българското общество е по-скоро от онези, които подкрепят с известна неохота ограничаването на пътуването, дори и то да е с цел минимизиране на разпространението на заразата.

Обществото е започнало да приема опасността от COVID-19 по-сериозно

В края на 2020 г. у нас се наблюдава закономерен на фона на многото случаи на болест спад в склонността на обществото ни да приема заплахата от коронавируса за преувеличена. Почти еднакви са дяловете на тези, които вярват, че заплахата от COVID-19 е преувеличена (42%), и тези които не се съгласяват с това (44%). През последните месеци делът на пренебрегващите опасността е спаднал значително – с повече от 30 процентни пункта от първата вълна на изследване в края на март. Така изглежда, че обществото е започнало да приема опасността по-сериозно.

Над половината готови да се откажат от някои свои права

Повече от половината от запитаните българи (56%) изразяват готовност да се откажат от някои от своите човешки права, ако това ще помогне да се спре разпространението на коронавируса. 31% не биха жертвали своите човешки права, дори и за да ограничат заразата. 13% не могат да формират мнение по този въпрос.

Все пак се забелязва сериозен спад на изразената готовност за отказа от права, в сравнение с декларираното съгласие през март (83%) и април (78%). 

"Българското общество е и далече по-неуверено в съгласието си за отказ от човешки права на фона на обобщените за света данни", отбелязват от агенцията.

42 на сто готови да се ваксинират, 36 на сто - не

42% от българите изразяват своето желание да се ваксинират, ако има масово достъпна ваксина срещу коронавируса, която е смятана за безопасна и ефективна. 36% по-скоро не биха си поставили такава ваксина. Отговорите у нас са близки до средните стойности за ЕС, особено до тези на източните държави от Съюза. 

"Както се вижда, дяловете у нас продължават да варират с времето и изследователския метод. Това показва не особено висока увереност и силна зависимост от потока информация. На този фон, прави впечатление размерът на дела на отговорите „не знам“ – 22% е най-високият регистриран дял на колебание сред всички държави, участвали в глобалното изследване. Това говори за сериозната необходимост от задълбочена и отговорна разяснителна кампания по този въпрос в страната ни", отбелязват от "Галъп".

Не личи ясно формирано мнение и когато участниците в изследването са помолени да помислят дали ако има ваксина срещу COVID-19, която се счита за безопасна и ефективна, повечето хора биха се ваксинирали. 27% смятат, че мнозинството у нас ще се ваксинира, 23% изразяват съмнение, още 27% смятат, че няма да има ясно изразено мнозинство по този въпрос у нас, а останалите 23% не могат да преценят изобщо как да отговорят.

Малко над една трета е делът на тези, които споделят, че след глобалната пандемия от коронавирус е по-вероятно да се ваксинират по принцип, а малко под една трета са тези, които казват, че няма промяна в тяхното отношение по този въпрос. Една четвърт е делът на тези, които споделят, че сега е по-малко вероятно да се ваксинират. 

35 на сто очакват, че след пандемията от коронавирус българите ще са по-склонни да се ваксинират по принцип. 22% смятат, че след пандемията българите ще избягват ваксините, а 16% не предвиждат промяна в общественото мнение по-този въпрос. Отново значителен е делът на тези, които не могат да отговорят (28%), най-висок от всички страни, участвали в изследването.