"Реформаторският блок" няма да отстъпи от подкрепата си за зам.-министъра на отбраната Орхан Исмаилов, въпреки че е притеснен от ултиматума на "Патриотичния фронт". Това обяви пред "Нова телевизия" лидерът на ДСБ Радан Кънев. Според него Исмаилов бил сериозен професионалист, който заслужава мястото си.

Не виждам друг негов грях освен турското му име, каза Кънев.

Той уточни, че до момента е имал кратки разговори с Валери Симеонов и представители на "Патриотичен фронт", но предстоят още, които ще са по-сериозни.

Радан Кънев посочи, че позиция на блока за изолиране на ДПС от властта не означава изолиране на българските турци, като идеята е те да участват в управление без посредници.

"Има хора, които отговарят на изисквания и са стигнали до позиции, а името и вярата им със сигурност не трябва да имат значение", посочи Кънев.

Според него атаката срещу Исмаилов дава огромна възможност на ДПС да атакува управляващата коалиция и да засили позициите си. Кънев отказа да коментира вариант за оттегляне на кандидатурата, ако от това зависи кабинетът. Той израи надежда, че има шансове да се стигне до разбирателство.

Коментирайки лидерският въпрос в "Реформаторския блок" Кънев посочи, че симпатизантите искат такъв да бъде избран, за да се знае кой носи отговорност. Самият той се смятал за подходящ да поста, защото бил показал, че може да носи отговорност.

Кънев обясни, че не се бърза Блокът да стане партия.

"Ще успеем да стигнем и до конгреса, на който ще присъстват всички", каза още Кънев.

Лидерът на ДСБ критикува и някои от новите назначения във властта.

Кънев реагира остро на номинацията на Радослав Миленков за шеф на "Фонда за гарантиране на влоговете". Според него преди да се стигне до назначение в тази институция е нужно да има обсъждане, поне с банкерите, а още по-добре публичен дебат.


Друга притеснителна кандидатура било издигането на кандидатурата на Станимир Флоров за шеф на "Автомобилна администрация", който бе разследван за вземане на подкуп по времето когато беше шеф на ГДБОП.

Кънев посочи, че тази кандидатура изглежда като "трудоустрояване".

"Изглежда си търси работа, не може да се върне на предишния си пост и му предлагат този, неприятно е", уточни лидерът на ДСБ.

Коментирайки евентуалния нов управител на БНБ, Кънев каза, че блокът няма кандидатура.

"Не виждам име, което да вдигне доверието в банковата система. Важно е да има критерии и ние ще ги предложим", допълни още той.

Кънев уточни, че за управител на БНБ е нужна силна фигура, която да успокои системата и да върне доверието в нея.